Hűtőmester

ipari és kereskedelmi hűtés szakmai blog

Hutomester

A hűtőkamra tervezés sarokpontjai

7 hozzászólás

A következő szempontokat érdemes a beruházónak mérlegelni, mielőtt hűtőkamra, vagy nagyobb ipari hűtő létesítmény kapacitását tervezi:

  • Rendelkezésre álló hely mérete (szélesség, mélység, magasság)
  • Igényelt hőmérséklet (normál, vagy mélyhűtő, egyéb speciális kritériumok)
  • Lehűteni szeretnénk, vagy hőfokon tárolni?
  • Betárolandó áru típusa és anyag jellemzői
  • Az egységrakomány, egységcsomagok milyen elrendezési lehetőséget adnak (vertikális, horizontális tárolás)
  • A hűtőkamra mennyezetig soha nem pakolható! (Ezzel a légáramlás útját akadályoznánk)
  • Terek elrendezése, méretarányos vázlat készítése (ajtók nyílása, rakodhatóság)
  • Hűtőaggregátok optimális telepítési helyének megválasztása (kritériumok: esztétikum, zaj, szellőzés, hozzáférhetőség, telepítési távolság)
  • A környezet hőmérséklete (pl.: konyhaüzem)
  • Nagy méretű mélyhűtőknél padozatszigetelés alatti fűtőszál kötelező!
  • Optimális belmagasság számítása (felesleges teret ne hűtsünk)
  • Vertikális rakodási magasság (kézi betárolás esetén max. 2300 mm belmagasság)
  • Várható áruforgalom (ki- betárolás napi és heti szinten)
  • Tárolandó áruk élettartama (FIFO elrendezés lehetősége)
  • Nagy áruérték esetén javasolt a duplikált biztonsági hűtőrendszer
  • Épület felügyeleti rendszerbe köthetőség, esetleg GSM hőmérsékleti riasztás
  • Betárolt áru hőmérséklete
  • Későbbi kapacitás bővítésének lehetőségeKésőbbi szétszerelhetőség – szükség esetén költöztethető kivitel

Ezen kritériumok mellett figyelembe kell venni a beruházási igényeket és a használt technológia sajátosságaiból eredő adottságokat. Javasolt a fenti sarokpontokat átgondolni, mielőtt hűtőkamrát vagy ipari hűtőberendezést terveztetünk!

Previous post

Néhány szóban a hűtőkamrákról

Next post

Vinitaly 2009.04.02-06.

7 Comments

  1. Mag János

    Hűtő kamra kb. 2x3m-es be épített,ill.u.i.méret konténer irányár. üdv.

  2. Ki-Be Kft

    3*3*2 m-es kombinált hűtőkamra (arány: 1/3 mélyhűtőkamra , 2/3 normál hűtőkamra)normál forgalmú étterem pincéjébe, beépítve Nagykanizsán. Irányár?

  3. Tisztelt Hütömester Team!

    Egy 2×2 hütökamrát szeretnék rendelni.Szabvány magasság,semmi különös kívánságom nincs.Plusszos (2 -10 Celsius ig).Ha lehetséges beltéri gépészettel de kérem adjanak árajánlatot külsö aggregátoros verzióra is.
    Padló és padló nélküli árat is tüntessék fel.Mennyi a szállítási határidö?
    Üdvözlettel Marsovszki Balázs

  4. Tisztelt Cím,
    Kozárdon, Nógrád megyében foglalkozunk kistermelői, családi gazdasági méretben mangalica és szürkemarha, esetenként vadhúsból készült termékek előállításával. Egy 2012-ben nyert ún. határon átnyúló fejlesztési projekt keretében építjük a „Palóc Ízek Házát”. Ebben a projektben szükség van egy szalámi érlelő, szikkasztó, tároló hűtőkamrára. A tervezéskor előzetesen a következő méreteket éllítottuk be:
    135 x 135 cm alapterületű hűtőkamra, magassága 230+45 cm, a 45 cm a tetejére szerelt vezérlő és klíma berendezést jelenti. Induláskor olyan gyorsan kellett ezt a berendezést leyrni, hogy egy olasz katalógusból vettük elő a méreteket.
    Most közeledik a beszerzés ideje és érdeklődünk, vajon Önöktől lehet-e ilyen kiskapacitású, de többfunkciós berendezést rendelni? Várom a válaszukat. Üdvözlettel, Dr. Hajas Pál

  5. Soltész Gábor

    Amatőr kérdés, pusztán csak kíváncsi vagyok.
    10*12m es alapterületű Fagyasztott termékek tárolására alkalmas terület alá miért kell + fűtöszál, amelyet közvetlenül a földre építenek.
    Mennyiben különbözik a hő” elszivárgása” a kisebb alapterületű fagyasztókamráknál.

  6. Győri János

    Üdvözletem!

    Családi vállalkozásban működtetett háttérkonyhánk számára szeretnék fagyasztókamrát építtetni kb.
    2 m x 1.8 m alapterületen kb. 2.4 m magasan mirelit termékek tárolására Gödöllőn! Ebben szeretném kérni segítségüket.
    Maradok tisztelettel

    Győri János

  7. Hűtőmester

    Kedves Gábor,
    Az altalaj fűtőkábelek fektetése nem a hő „elszivárgása” miatt szükséges, hanem a nagyobb alapterületű fagyasztó kamrák esetén – ahol a beton aljzat önmagában jelentős hőpufferrel rendelkezik – a folyamatos fagyos környezet miatt az aljzat szigetelés túlzott mértékben lehűlhet, áthűlhet. Ha az aljzat szigetelés alá nem teszünk fűtőkábelt, akkor fennáll a veszélye az átfagyás jelenségének. A taljból érkező nedvesség, esetleg építési nedvesség, vagy a hűtőterek karbantartása, mosása esetén az oldalfalak mentén leszivárgó pangó víz itt akár fagyási jelenségeket is okozhat. Az altalaj felfagyása nagy felületen az épület szerkezetet is károsíthatja, megemelheti.
    Üdv: Hűtőépítő.hu

Hozzászólások küldése lezárva

Hűtőmester

ipari és kereskedelmi hűtés szakmai blog