2011. január 1-től átfogó tilalmat vezet be a mélyhűtött baromfihús gyártására és forgalmazására az orosz tiszti főorvos. Január 1-től csakis előhűtött baromfihús lesz forgalomban, mert Gennagyij Onyiscsenko, tiszti főorvos, a fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője szerint ebben maradnak meg a hasznos összetevők. Mindeddig a mélyhűtött baromfihús felhasználása csak a gyermekélelmezésben volt tilos, és idén év elején betiltották a klórt tartalmazó oldatokkal kezelt baromfihúst.


A tiszti főorvos szerint az intézkedésről már tájékoztatták a Fehéroroszországgal és Kazahsztánnal kialakulóban lévő vámunió másik két tagállamát. Oroszország baromfihús-felhasználásának mintegy 25 százalékát importból fedezi, s a teljes behozott mennyiség mélyhűtött állapotban érkezik az országba. A tilalom csökkenti az orosz baromfihús-importot, csapást mér a hazai termelőkre, de alighanem a fogyasztókra is.

A boltokba kerülő mennyiség 40-50 százaléka ugyanis mélyhűtött, és ilyen állapotban tárolják a különféle tartalékokat is. Sok nehezen hozzáférhető vidéken azonban kizárólag mélyhűtött húst árulnak.

Drasztikusan csökkenhet az import
Szakértők szerint a tilalomnak igen váratlan következményei lehetnek, s mindenképpen a piac stabilitásának megingásához vezet. Úgy vélik, a mélyhűtött baromfihús ára előbb jelentősen csökken majd, mert a termelők és a kereskedők igyekeznek megszabadulni a készleteiktől, de aztán gyors drágulás következik, mert jóval kevesebb lesz a piacon az áru. Mindemellett Oroszország a tilalom bevezetésével saját exportját is veszélyezteti.

A tiszti főorvos viszont arra számít, hogy az intézkedés ösztönzi a korszerű technológiák és logisztika fejlesztését.

Forrás: MTI