Köztudott, hogy a hűtőkészülékekben található hűtőgázok komoly kockázatot jelentenek a környezetre nézve. Fokozottan igaz ez az olyan ipari méretű vagy számú hűtők esetén, amennyire egy hipermarketben szükség van. A Tesco tisztában van ennek fontosságával, ezért számos magyarországi áruházában a háztartásokban használatos hűtőknél jóval modernebb, környezetbarát hűtőanyagokat alkalmaz.


Vezető szerepet tölt be Európában a Tesco, ami a természetes hűtőközegek alkalmazását illeti. Kevesen gondolnak bele, amikor végigsétálnak egy hipermarket hosszú hűtősorai között, hogy mennyi energiára és hűtőanyagra van szükség azok üzemeltetésére. Azt talán többen tudják, otthoni hűtőjük mennyi energiát fogyaszt és milyen veszélyes gázok segítségével működik.

A hipermarket-lánc a Tesco a Zöld Magyarországért program keretében arra törekszik, hogy áruházait minél zöldebbé tegye, alternatív technológiák révén egyre csökkentse károsanyag-kibocsátását. Ide tartozik a hűtőberendezések lefedése is, valamint a légkörre veszélyes hűtőgázok széndioxiddal való kiváltása.

Az újszerű hűtőközegek a hagyományos gázokkal ellentétben semmiféle kockázatot nem jelentenek a környezetre nézve, nem károsítják az ózonréteget, és a hagyományos anyagokkal szemben elhanyagolható mértékben járulnak csak hozzá a légköri felmelegedéshez. Zöld tulajdonságaik mellett az alternatív hűtőközegek mégis ugyanolyan hatásosak, mint a korábban használt anyagok.

A Tesco jelenleg 18 magyarországi áruházában használ széndioxiddal működő hűtőberendezéseket. Összehasonlításképp: Csehországban és Lengyelországban csak egy-egy ilyen áruház található, míg Angliában is mindössze 30 áruházban alkalmazzák az új technológiát. Természetesen a hazai Tesco tovább szeretné bővíteni a környezetbarát hűtőberendezésekkel ellátott zöld áruházakat.

Az alternatív hűtőközegek alkalmazása nemzetközi szinten is igen aktuális téma mostanában. Szeptember végén rendezték meg Brüsszelben azt a nemzetközi konferenciát, amely kifejezetten a természetes hűtőanyagok alkalmazásával, elérhetőségével és az ipari, valamint kereskedelmi szektorban történő alkalmazásával foglalkozott. Ezen a konferencián mindössze két áruházlánc – köztük a Tesco – vett részt a kiskereskedelmi szektor képviseletében.

„Mind az ipari berendezésekben, mind a háztartásokban használt hűtőgépekben az ózonréteget nagymértékben károsító freon vagy HCFC gáz kering. Az emberiség és környezetünk érdekében közös feladatunk, hogy ezeket a gázokat minél gyorsabban természetesen anyagokkal helyettesítsük. Büszkék vagyunk rá, hogy a Tesco példát mutat ezen a területen, és reméljük, hogy minél hamarabb széles körben elterjednek az alternatív hűtési megoldások” – mondta el Iglódi-Csató Judit, a Tesco kommunikációs igazgatója.

(forrás: Élelmiszer Online )