Hűtőmester

ipari és kereskedelmi hűtés szakmai blog

Hutomester

Zónás hűtés a borhűtő készülékekben. Hogyan működik?

1 Hozzászólás

Több gyártó is úgy hirdeti borhűtő készülékeit, hogy duál-zónás, vagy multi hőmérséklet szabályozású készülék. Arra keresünk magyarázatot, hogy ezek a készülékek hogyan működnek.

Számos készülék gyártója kínálja így a készüléket, de fizikális térelválasztás nem minden gyártónál létezik, pedig az jelentené az igazi több zónás hűtést. A legtöbb gyártó azzal a fizikai jelenséggel operál, hogy a meleg levegő felfelé áramlik, míg a hideg levegő a készülék alsó zónájában marad.

Természetesen az ilyen készülékek csakúgy egy vezérelt kompresszorral rendelkeznek, mint az egyzónás társaik. Másrészről a hőmérsékleti viszonyokra az egyzónás hűtőkben is hat a fizika.

A trükk az, hogy ezen hűtőknél a hátfalra, vagy hátfal mögé szerelt elpárologtató csőlírája az alsó szekcióban sűrűbben van osztva, így az alsó tárolókhoz több hideget juttat. A fölső polcokon az elpárologtató is ritkább elpárologtató csőlírával van szerelve.

Néhány gyártó nem elégszik meg ennyivel, a fölső polcok mögé a hátfalra elektromos fűtőszálat szerel, így állítva elő a „multi-zónás” készülékét. A hátránya ezeknek a megoldásoknak az, hogy a hőmérséklet eloszlás a fűtött hátfal esetén nem egyenletes, hiszen az ide helyezett vörösboros palackok folyamatos fűtő hatásnak vannak kitéve (megtapintva a hűtő belső hátfala itt forró!), így sérül az egyenletes hőfokon történő tárolás elve.

Másrészről az elektromos rásegítő fűtés nem üzemel állandóan, csak amikor a vezérlés igényli a „ráfűtést”. Így a felső polcokon tárolt vörösboraink nem éppen a legjobb tárolási viszonyoknak vannak kitéve. Ezért fenntartással kell kezelni az ilyen megoldásokat!

A trükköt a hőmérséklet kijelzés adja, hiszen a szemlélő azt látja, hogy valóban 2-3 hőmérsékleti zóna van a készülékben, de ez tulajdonképpen csak az érzékelők elhelyezésén múlik. A vezérlést csak egy érzékelő adja, a többi csak a hőmérséklet kijelzéséért van jelen.

Az igazi többzónás hőmérsékletű borhűtőknél a zónák hőmérséklete külön – külön szabályozható és nem csak a 2-3 külön hőmérséklet kijelzés ámítja el a felhasználót!

Mindig érdeklődjünk utána, hogy a multi, vagy duál zónás készülékünk milyen elven működik. A legbiztosabb jele a megfelelő duál zónás készüléknek, ha a terek fizikálisan is el vannak választva, esetleg ventillációs megoldás biztosítja a terek közötti légáramlás lehetőségét, valamint az egyes terek hőmérséklete nem csak a kijelzőn látható, de külön – külön is vezérelhető.

Previous post

Hűtőberendezések környezetvédelmi megfelelősége

Next post

ÚJ Chillwine borhűtő Vöröstölgy 330 literes eladó

  1. Szilárd

    Üdv,
    Kaptam családon belül egy ilyen kétzónásat. Fent két hűtőpanel van, lent egy, fizikailag el van benne választva két tér. De egyik felső hűtőpanel melegszik hűtés helyett.
    Tud javasolni olyan szerelőt, aki kompresszor nélküli, thermo elemes borhűtőt szerel?

Vélemény, hozzászólás?

Hűtőmester

ipari és kereskedelmi hűtés szakmai blog