Hűtőmester

ipari és kereskedelmi hűtés szakmai blog

Hutomester

A hűtőszekrény – csak a hiánya tűnne fel

1 Hozzászólás

A hűtőszekrény alapjaiban változtatta meg a háztartást a XX. században, mára azonban annyira természetes eszköz lett, hogy csak a hiánya tűnik fel. Elsősorban azt várjuk tőle, hogy az élelmiszereket és az italokat hidegen tartsa, de természetesen ennél már sokkal többet tud…

A mai hűtőgépek és mélyhűtők – a tervezők és feltalálók leleményességének köszönhetően – számtalan újítással rendelkeznek. Az élelmiszerfajták eltérő hűtési hőmérsékletet igényelnek, ezért a modern hűtőszekrények különböző hőmérséklet- és nedvességzónákkal rendelkeznek.

Melyiket válasszam?
A mélyhűtő nélküli (egyajtós hűtőszekrényt) akkor érdemes megvenni, ha vásárolunk hozzá egy külön mélyhűtőszekrényt, vagy fagyasztó ládát. A beépített mélyhűtőrekesszel rendelkező, szintén egyajtós hűtőszekrényben a hűtőrekesz a hűtőtérben található, és mintegy 20 liter térfogatú. Ez a típus elsősorban a fiatalok háztartásában ideális, ahol nincs szükség nagyobb mélyhűtőre.

A klasszikus hűtő-mélyhűtő kombinációnál a mélyhűtő rész alul van, a hűtőrész pedig felül. Ha a mélyhűtő lényegesen kisebb, lehet felül is. Az egy kompresszorral működők lényegesen olcsóbbak, a kettővel rendelkezők viszont külön szabályozást tesznek lehetővé.

Nagy népszerűségnek örvendenek azok a hűtőszekrények, amelyek rendelkeznek a „frisshűtés” funkcióval. Ezt a technológiát a gyártók „biofresh”-nek, vagy „vita-fresh”-nek nevezték el. Csak az italokat, csomagolt élelmiszereket, vajat vagy bizonyos gyümölcsfajtákat tárolják a hagyományos hűtőszekrényekhez hasonlóan, 4 és 10 Celsius fok között.

A többi élelmiszert 0 Celsius fok közelében tartják, a legtöbbször pontosan 0,5 Celsius fokon. De ezen felül is vannak különbségek: a száraz zónában a levegő nedvességtartalmát nem engedik 50 százalék fölé, itt tárolhatók a halfélék, húsok, felvágottak, sajtok, a tej és a tejtermékek. A másik zónában 95 százalék körüli nedvességtartalommal tárolható a zöldség és gyümölcs. Mivel az élelmiszereket külön fiókokban lehet elhelyezni, megmarad az aromájuk. Sok élelmiszernek jót is tesz a fagypont körüli hőmérséklet.

A fagyasztók
A fagyasztóládák már kevésbé népszerűek, mint régebben, de még mindig sok előnnyel szolgálnak. Kevesebbe kerülnek, kevesebb áramot használnak, nagyobb a hűtőterük, mint a mélyhűtőszekrényeknek. A fedőlap saját súlyánál fogva magától záródik. Ha a tömítés elöregszik, megereszkedik, gyakrabban jegesedik, ezért a hűtőhatás csökken. Egy hagyományos fagyasztószekrényben az élelmiszer tárolása átláthatóbb, és könnyebben kezelhető. Olyat válasszunk, amelyen a hőmérsékletjelző kívül található, és riasztóval is felszerelték, mert ez hangjelzést ad, ha működése leáll.

Energiafogyasztás
1998 óta minden kereskedelmi forgalomban lévő hűtő- és mélyhűtő gépen lennie kell egy EU-szabvány szerinti energiacímkének. Ez informálja a felhasználót, hogy a készülék milyen hatásfokkal működik.
A címke az energiafelhasználást kilowatt/órában (kWh) évenként adja meg. Így könnyen kiszámolható, hogy mennyibe kerül a készülék üzemeltetése évente. Rövid időn belül már meg is térülhet egy drága, de kis energiafelhasználású készülék ára.

Minden kategóriában az ABC első betűi adják meg a mérési eredményeket.
Az A és B kategóriájú gépek nagyon jók, és takarékosak. A C és D jelzésű gépek egy jó középkategóriát mutatnak. Az F és G a skála végén található, kevésbé jó teljesítménnyel. Az energiafelhasználáson kívül a címke literben adja meg a hasznos hűtő-, illetőleg mélyhűtő teret. Már gyártanak „A Plusz” jelzésű készülékeket is, amelyek az A és B energiatakarékos kategóriájú gépeknél is kevesebb energiát fogyasztanak.

Antibakteriális bevonat:
Az élelmiszerek jobb védelme érdekében egyes hűtők belső falát speciális, tartós fedőréteggel vonják be, amely megakadályozza a penész képződését, és a baktériumok elszaporodását.

Borhűtők: Ezek a készülékek nemes borok megfelelő hőmérsékleten való tárolására alkalmasak.

Kompresszor
: A hűtőrendszer működése egy speciális hűtőfolyadékra épül, amely elektromos fűtéssel elpárolog, ettől csökken a hűtőtérben a hőmérséklet. Ezért melegszik folyamatosan a hűtőgép hátulja. Egy kompresszor csapatja ki újból a hűtőfolyadékot, mely ismét cseppfolyóssá válik, és kezdődik a körforgás elölről.

Side-by-Side: Ahogy az angol fogalom is kifejezi, a mélyhűtő és a hűtőszekrény egymás mellett helyezkedik el. Az ilyen készülékek ajtaja úgy nyílik, mint a ruhásszekrényeké. A legmodernebb készülékek ajtaján jégkocka- és jégkása-adagoló is található.

Önleolvasztó rendszer: Az önleolvasztó rendszerű készülékeknél el lehet felejteni a fáradságos leolvasztási
procedúrát. A hűtőtér hátfalán keletkező dérréteget egy levegőfúvó rendszer időről időre leolvasztja. Eközben a leolvasztott vízmennyiség a hűtőtéren kívül egy felfogó edénybe kerül.

Szuperfagyasztás: A készülék folyamatosan teljes üzemmódban van, és nagyobb mennyiségű élelmiszert kb. mínusz 300C fokra hűt le. Ezért, ha még több mennyiség kerül a mélyhűtőbe, már nem enged fel a lehűtött élelmiszer. A mélyhűtött termékek élettartama így hosszabb, gyorsabb és higiénikusabb a fagyasztás, optimálisabb a tárolás.

Sms-jelzés: A nem is olyan távoli jövőben hűtőszekrényünk különböző működési zavarairól sms-ben kaphatunk majd értesítést (pl. bizonyos hőmérsékleti szint átlépésekor, ha az élelmiszer tárolása veszélyeztetve van). Éppúgy lehetőség lesz arra is, hogy a készülék – összekötve a személyi számítógéppel – lekérdezhető legyen (működőképesség, hőmérséklet stb.). S még az is megadatik majd, hogy lézeres kódleolvasó rendszerrel követhessük, mi hiányzik az élelmiszerkészletből, s ezt regisztrálva készüljön el a bevásárlási lista.

Forrás: http://www.amiotthonunk.hu

Madam123

Previous post

Gyümölcsfélék hűtőtárolása (2.rész)

Next post

Növények, hústermékek rövid és középtávú optimális tárolása

  1. …. és nem beszélve az esztétikumról, még „fel is
    öltöztethetjük a hűtőinket…Ez aztán a 21.század :-))

Vélemény, hozzászólás?

Hűtőmester

ipari és kereskedelmi hűtés szakmai blog