Ez nem hűtőkamrára való!

Ez nem hűtőkamrára való, ráadásul !

Sajnos rossz trend kezd kibontakozni a magyar hűtőkamra kivitelezői piacon. Néhány olcsó kivitelezést vállaló „szakipari” cég barkácsolt ún. „split aggregátnak” nevezett on/off klíma kültéri berendezéssel látja el a hűtési feladatot, amely nem csak rossz irány, hanem ezen berendezések forgalmazása és üzembe helyezése jogszabályba is ütközik (206/2012/EU bizottsági rendelet, ill. 65/2011. (IV. 15.) Korm. rendelet), illetve a vevő számára lényeges információkat is elfelejtenek megosztani.

A Klímavédelmi Hatóság ezért ezt a területet kiemelten ellenőrzi a tapasztalható jogsértések magas száma miatt. De mik is ezek a berendezések? És mik a hátrányuk?

Hosszú évtizedek kemény mérnöki munkája rejlik azokban a berendezésekben, amelyek az ismert gyártók kereskedelmi és ipari hűtőberendezésekhez ajánlanak. Szinte az összes neves gyártó – Embraco, Tecumseh Lunite, Bitzer, Frascold, Copeland, Danfoss – csak, hogy az ismertebbeket említsük – , azon dolgozik, hogy az általuk fejlesztett berendezések és hűtőaggregátok, valamint hűtő kompresszorok hosszú távon is energia takarékosan és tartósan üzemelhessenek. Természetesen ezen berendezések megfelelő méretezéssel akár hosszú-hosszú évekig is üzemképesek maradnak.

Azonban a magyar találékony „szakemberek” rájöttek arra, hogy a gyári hűtőaggregátok és kompresszorok helyett egyszerűbben is lehet hűtőkamrát hűteni, split klíma kültéri rendszerből házilag átalakított, barkácsolt berendezésekkel.

A hűtéstechnikában járatlan beruházót, vagy üzemeltetőt könnyen félrevezetheti a gyanúsan olcsó ár, hiszen a kínai és tajvani klíma kültéri berendezések ára jóval alacsonyabb egy gyári hűtőaggregát áránál.

És mik a dolog hátulütői? A klíma kompresszorokat nem arra találták ki, hogy tartósan 0/+5C° teremhőmérsékletet, ne adj isten -18C° mélyhűtőt üzemeltessenek azokkal. Technikailag megoldható – hiszen ezen ügyes „szakemberek” képesek arra, hogy ezen berendezéseket szemrebbenés nélkül barkács módon hűtőüzemre állítsák. Azonban az ilyen berendezés elektromos energia fogyasztása jóval meghaladhatja a hűtőaggregátok fogyasztását, nem mellesleg a kompresszor folyamatosan dolgozni kényszerül, amely az állandó használatból adódóan pár éven belül tönkremehet.

Fontos megemlíteni, hogy ezen berendezések esetén többnyire olyan on/off rendszerű klíma kültéri egységeket építenek be, amelyek hazai forgalomba helyezését a 206/2012/EU rendelet és a 65/2011. (IV. 15.) Korm. rendelet kifejezetten tiltja, hiszen ilyen berendezések már nem üzemelhetőek be Magyarország és az EU területén 2014. január 1-től.

Az ilyen split rendszerű klíma berendezések nélkülöznek minden védelmet (nyomáskapcsoló, hűtőköri szabályzók), a kompresszor folyamatos járatásával árasztják el az elpárologtató egységet. Szintén nagy hátrányuk, hogy rendszeres karbantartást igényelnek, a legkisebb elkoszolódás a kondenzátoron azonnal ellehetetleníti a rendszer működését.

A klíma kültéri berendezés könnyen felismerhető, hiszen burkolt egység, valóban klímaberendezés kinézete van. Árulkodó jel, hogy a szűrőházat sokszor a kültéri egységen kívülre helyezik. A felhasználó KÉRJE EL A BERENDEZÉS GYÁRI KÖNYVÉT! A klímák garanciája nem vonatkozik hűtési feladatra!

Tehát a beruházók és üzemeltetők legyenek résen és ne fogadjanak el olyan beruházói ajánlatot, amely egy kereskedelmi, vagy ipari hűtőkamra hűtését házilag átbarkácsolt on/off klíma (split aggregát) berendezéssel akarja megoldani! A klíma +18C°-os klímatartományra való és nem 0/+5C° tartására!

Természetesen – mivel ezen berendezések nem helyezhetőek forgalomba – az ily módon szürkeimportból beszerzett és jogszerűtlenül beüzemelt berendezésekhez a gyártói garancia sem jár, azaz meghibásodás esetén az üzemeltető magára maradhat, a gyártó felé sem tudja érvényesíteni a jogait.

Jellemzően ezen olcsó kivitelezők még a normálisnak mondható szigetelésen is spórolnak, a legtöbbször a beépített ajtó sem hűtőtéri kivitel, hanem egyszerű kilincses műanyag ajtólap! A rossz hűtés és a gyenge szigetelés kombinációjával évi több tíz, de akár több száz ezer Forint energia veszteség is adódhat az üzemeltetőnél.

Tehát összegzésül hűtőkamra beruházás előtt informálódjunk az alábbiakról, hiszen komoly összegeket takaríthatunk meg az üzemeltetés költségein és a későbbi váratlan elhasználódás kockázatát is csökkenthetjük:

  • Hűtőberendezés NE készüljön átalakított split klíma berendezéssel, vagy azok kültéri egységével!
  • Győződjön meg arról, hogy a beépített/kiajánlott berendezés nem szürke importból származó, forgalomba nem helyezhető on/off klímaberendezés!
  • Hűtőkamrát ne fogadjon el „szigetelt” műanyag háztartási ajtóval
  • Minden esetben kérje el a teljesítményt és várható fogyasztási adatokat!
  • Győződjön meg arról, hogy a hűtőkamra hűtőgépészete a gyártók által erre a felhasználásra ajánlott típus legyen
  • Gyanúsan olcsó kivitelezői ajánlatnál alaposan járja körbe, hogy minden berendezés megfelel-e az elvárásainak
  • Hűtőkamra ajtókról mindig kérje el az ÉME, vagy egyéb tanúsítványt, ami igazolja, hogy az adott ajtó hűtőtérben használható!
  • A klíma gyártójától/forgalmazójától kérjen szakvéleményt, hogy ajánlja-e a berendezést hűtőkamra üzemeltetésére

És ne feledje: Olcsó húsnak, híg a leve!

Ez nem hűtőkamra ajtó!

Ez nem hűtőkamra ajtó!

 

Íme néhány hivatkozás bővebb tanulmányozásra:

Műszaki Felügyeleti Hatóság on/off split klíma forgalmazását tiltó határozata:
http://e-gepesz.hu/files/cikk16374_hat-kivon-PIFO-658-5-2015.pdf

Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége: ON/OFF klímák kivonása
http://www.hkvsz.hu/newsdesk_info.php?newsdesk_id=364

Piacfelügyeleti hírlevél az on/off klímák kivonásával kapcsolatban:
http://www.hkvsz.hu/media/news/364/piacfelugyelet-onoff-klimak-kivonasa/files/hirlevel_2015_6.pdf

65/2011. (IV. 15.) Korm. rendelet

206/2012/EU bizottsági rendelet

 

A blog támogatója a 100%-ig magyar tulajdonban lévő, hűtőkamrák, hűtött terek, és hűtőkamraajtók gyártásával foglalkozó Hűtőépítő Kft.