checklistA hűtést igénylő élelmiszerek szállításával kapcsolatban az előző részben már felállítottam néhány kritériumot, melyeket rendszeresen ellenőrizve segítséget kapunk a hűtőraktárak üzemeltetésében, és az árurakodási folyamatokban. Ebben a részben a szállítás kritériumait és az elosztó raktáraknál, valamint értékesítési pontoknál figyelendő lényeges paramétereket tekintem át.

Szállítás esetén figyelendő paraméterek:

  • Biztosítsuk a szállító járműveknél a szállítás feltételeit. Fontos a megfelelő hűtőkapacitás és higiénia megléte.
  • Bizonyosodjunk meg arról, hogy a raktér előhűtése megtörtént a kívánt hőmérsékletre.
  • Mérjünk raktér hőmérsékletet és regisztráljuk azt (betárolás előtt és után is meg kell mérni)
  • Mérjük meg a szállítandó áru hőmérsékletét és rögzítsük azt. Ha a termékcsomagolás lehetővé teszi, mérjünk maghőmérsékletet!
  • Jegyezzük fel a rakatméretet és a raktérbe betárolt árumennyiséget
  • A betároláskor vegyük figyelembe a túrajárat útvonalat, hiszen az árusorrend a hűtőjárműben a kirakodás szerint kell, hogy rendezve legyen
  • Jegyzőkönyvezzük a rakodás és az indulás időpontját.

Elosztó raktáraknál figyelendő paraméterek:

  • Szervezzük meg a hűtőjáratok érkezési sorrendjét és a várható érkezésekre készüljünk fel.
  • Mindig álljon rendelkezésre a kellő hűtőkapacitás az érkező áru számára
  • Ellenőrizzük a hűtő tároló hőmérsékletét, kapacitását és higiéniáját minden be- és kiszállításkor
  • Ellenőrizzük a beérkező autó raktér hőmérsékletét, valamint a bejövő áru hőmérsékletét (ha van rá mód, akkor maghőmérsékletet is!). Bármilyen eltérés esetén jegyezzük fel a tényeket. Hibahatáron kívüli hőmérséklet esetén az áru újrahűtése nem megvalósítható!
  • Jegyezzük fel a beérkező szállítmány paramétereit (termék, súly, kiszerelés, hőfok, időpont)
  • Bizonyosodjunk meg arról, hogy a normál hűtést igénylő termékek 0C° és +4C° között, míg a mélyhűtést igénylő áruk –18C° (jégkrémek esetén –22C°) alatt kerültek beszállításra.
  • Biztosítsuk a betárolásnál a Fifo elvek szerinti rakodást.
  • Mielőbb tároljuk be a beérkező árut.

A hűtött áru utolsó állomása a kereskedelemben: az értékesítési pont

  • Rögzítsük előre a várható áru beérkezés időpontját.
  • A beérkező áru paramétereit jegyezzük fel (hőfok, időpont, stb), majd mielőbb tároljuk be a hűtött térbe.
  • Győződjünk meg arról, hogy a szállítólevélen szereplő árut vettük át.
  • Vizsgáljuk meg, hogy az áru csomagolás nem sérült a szállítás során
  • Rögzítsük a beérkező áru lejárati idejét a rendszerünkben, és biztosítsuk a betárolását oly módon, hogy az –esetlegesen raktáron lévő – korábban lejáró áruk hamarabb értékesítésre kerüljenek.
  • Úgy optimalizáljuk az beérkezéseket, hogy a hűtőtérben lévő termékek lehető leggyorsabb áruforgása biztosított legyen.
  • A hűtőkamrából az értékesítő hűtőbútorba az áru a lehető leggyorsabb idő alatt kerüljön ki
  • Minden esetben a minőséget, higiéniát és a termékbiztonságot tartsuk szem előtt a hűtőtárolás során