A kedves olvasók és felhasználók számára szeretnék e cikksorozaton keresztül hasznos tanácsokat és irányelveket nyújtani hűtőrendszerük megtervezéséhez. Az első részekben a háttérhűtők, termelő üzemek kisebb hűtőkamráinak kialakítását vesszük górcső alá. Remélem hasznos útravalót tudok nyújtani a már meglévő berendezések felújításában és az újjonan tervezett berendezések kiválasztásában.


Az elmúlt idők energia pazarló  berendezéseinek lecserélése mindenki számára égető problémát jelent. Az új berendezések beszerzése esetén is a legfőbb szempont az energiatakarékos, gazdaságos üzemelést biztosító kialakítások megválasztása. Mit érthetünk ez alatt: méretek optimalizálását, energiatakarékos gépészeteket, javítási költségek leredukálását, szigorú higiéniai előírások betartását, valamint költség hatékonyságot.

Mostani írásunkban a méretek optimalizálásáról esik szó.

A leglátványosabb fejlődésen a cukrászüzemek, cukrászati termelők hűtőkamrái mentek át. A régi teremhűtőket felváltották a kis helyigényt elfoglaló több ajtós regálozható kialakítások. Lényeges szempont volt az új típusú hűtőkamráknál, hogy minél kisebb holtteret kelljen hűteni, vagy holttereket a nullára lecsökkenteni (100%-os kihasználtság). Meg kellett szüntetni a teremhűtőkre jellemző használati folyosókat.

A magasságokat az ésszerű kihasználhatósághoz kellett méretezni, és rögtön adódott a nagyon radikális méret csökkenés. Ki kellett küszöbölni ömlesztett tárolás hátrányait: sok időt veszítünk az egyes termékek keresésével, megoldást találni szelektív tárolásra, csökkenteni a dolgozók hűtött térben való tartózkodását.

Ezen szempontoknak megfelelően a következőképp célszerű kialakítani a háttérhűtőket. A használatos regálokhoz kell méretezni a kamrákat. Csak olyan mélységűek legyenek a kamrák, hogy a regál beleférjen, előtte és mögötte megfelelő légrés biztosításával. Léteznek olyan változatok is, amelyek esetén a sütőtálca méretéhez igazítják a kamratestet, ebben az esetben is vegyük figyelembe a szabad légáramlás biztosítását. Ilyenkor a regált helyettesítő sínrendszer a kamrán belül fixen helyezkedik el. Adódódik az előzőekből, hogy nagyon fontos szerepet kap az ajtó mérete.

Az ajtók regál vagy a sütőtálca méretéhez igazodnak. Méretben nagyobbnak kell lenni az ajtók nyílásának, mint maguknak a regáloknak a mérete. Tálcás betárolás esetén a 180cm az optimális magasság, mivel ezt a magasságot még kényelmesen el tudjuk érni. A kamrák magassága az ajtónyíláshoz igazodik. Azt kell figyelembe venni, hogy a hűtőgépészet beltéri egysége elférjen az ajtónyílás felett.

Ezzel a méret kialakítással megoldjuk azt a problémát is, hogy a dolgozók ki legyenek téve a hűtött terekben történő hosszabb tartózkodástól. Ezekbe a háttérkamrákba nem lehet bemenni, ennek számos előnyét a következő írásokban taglaljuk.

A következő részben a kisebb éttermek, élelmiszer üzletek háttérhűtőinek méretezéséről esik szó.