hutohaz_06Gyakori kérdés a beruházók felől, hogy mi alapján kellene optimalizálni a hűtőterek, sepciális hűtőberendezések belső magasságát. A válasz egyértelmű, ha figyelembe vesszük a logisztikai igényeket. Első körben a tárolandó áru egységcsomagolását és a belőle képezhető rakatokat kell figyelembe venni. Ezt követően az alapterület mellett a rakatok magassága is számítható. Mi az optimális magasság? – kérdezi sok beruházó. Amely megfelel a rakodási és pakolási feltételeinknek. Ha csak kézzel rakodunk a hűtőben, akkor nem célszerű 2500 mm-nél nagyobb belmagasságot kialakítani. Az ennél magasabbra történő rakodás már csak segédeszközökkel oldalhtó meg. Alkalmazunk emelő berendezést? Akkor a belmagasság már csak az állványrendszer illetve egységrakat kialakíthatóság függvénye. És persze az emelőberendezés emelési magasságáé.

Igényel az áru polc- vagy állványrendszert vagy nem?
Amennyiben nincs állványrendszer igényünk, úgy az áru vertikális egymásra rakodhatósága és az egységcsomagok saját teherbírása határozza meg az optimális magasságot. Fontos megjegyezni, hogy a FIFO alapelvet azonban szükséges biztosítani a ki és betároláskor! Belső állványrendszer esetén a teherbírást célszerű mindenek előtt kalkulálni. Természetesen ezt is nagyban befolyásolja az egységcsomagok mérete és kialakítása.

Szintén befolyásoló tényező, hogy adott alapterületen milyen mennyiségű árut szeretnénk tárolni. Ha az alapterület adott, akkor csak felfelé terjeszkedhetünk.

hutohaz_021Egy fontos szabályt azonban be kell tartani, akár kézi rakodás van, akár gépesített. A hűtőberendezéseknek és elpárologtatóknak a légátfúvását biztosítani kell a betárolt áru felett! Ezért soha nem szabad egy ipari hűtőtároló berendezés kapacitását plafonig számolni! Tehát a kalkuláció készítése során mindig legyen a szemünk előtt az, hogy a tárolandó rakatok magassága soha nem lehet egyenlő a nettó belmagassággal!

 

Tehát a következő sarokpontok mentén kalkulálható a belmagasság:
– Milyen mennyiségű árut szeretnénk tárolni?
– Mi az adott áru egységcsomagolása? Rakat képezhető-e?
– Szükségünk van-e állványrendszerre?
– Mi a rendelkezésre álló alapterület?
– Kézzel, vagy gépi erővel tárolunk ki- és be?