Hűtőmester

ipari és kereskedelmi hűtés szakmai blog

Hutomester

Jó tanácsok háztartási hűtőgépek kiválasztásához

1 Hozzászólás

hűtőszekrény
A megfelelő háztartási hűtőgép kiválasztásához többféle műszaki és esztétikai szempontot kell figyelembe venni, és nem árt, ha a folyamatos és zavartalan üzemeltetés érdekében odafigyelünk néhány alapvető részletre.

Vásárláskor mindig ellenőrizzük az ajtót és az ajtótömítést is. Ha azt tapasztaljuk, hogy az ajtó nem zár tökéletesen, ne vegyük meg a készüléket. A rosszul záródó ajtó minden esetben többletfogyasztást és a mélyhűtő túlzott jegesedését eredményezi.

Fontos, hogy a hűtőgépet ne helyezzük fűtőtest vagy tűzhely közvetlen közelébe, mert energiafogyasztásuk nagymértékben megnő. A direkt napsugárzás szintén káros. A szellőzőrács terítővel vagy más tárggyal történő letakarása a hűtési folyamatot rontja, tehát szintén túlfogyasztást eredményez. Semmi esetre se helyezzük el a készüléket kisméretű, zárt térben! (A beépített konyharendszerekbe zárt elhelyezési megoldás(?) kifejezetten megrövidíti a hűtőgép élettartamát és jelentősen csökkenti a működési hatékonyságot, viszont növeli az energia fogyasztását!)

A hűtőgép működése annál gazdaságosabb, minél jobban szellőzik a készülék hátoldala. Itt említjük meg, hogy a készülék kondenzátorrácsát minimum félévente portalanítani kell. A poros kondenzátor nem képes a megfelelő hőleadásra, gyorsabb a készülék elhasználódása (mivel hosszabb ideig jár ilyenkor a gép) és az energiafogyasztás is megnő. A portalanítást száraz ecsettel vagy a legtöbb porszívóhoz tartozékként járó kis méretű kefés szívófejjel egyszerűen elvégezhetjük.

A hűtőgépekben huzalpolcokat alkalmaznak. Ezek biztosítják, hogy a hűtőtérben a légáramlás akadálytalanul történjen. Ha a polcokat teljes felületükön letakarjuk (pl. papírral vagy tálcákkal), az alsó részek hűtése elégtelenné válik. Ilyen esetben ne a hőfokszabályozót forgassuk magasabb értékre, hanem a légáramlást állítsuk helyre.
– Meleg ételt ne tegyünk a hűtőszekrénybe, hagyjuk előbb szobahőmérsékletűre hűlni.
– Az élelmiszereket zárt edényben vagy becsomagoltan tároljuk a hűtőtérben.

A hűtőgépek üzemeltetése során a legtöbb problémát a hűtőlemezek eljegesedése okozza. A vastag jégréteg szigetelőként hat, így a készülék hűtőteljesítményét és energiafogyasztását károsan befolyásolja. A hűtőlemezeken lerakódó jég az élelmiszerek kipárolgásából és a környezet levegőjének páratartalmából származik.

A gyors jegesedés elkerülhető a következő szabályok betartásával:

 • A hűtőtérben csak zárt edényben vagy becsomagoltan tároljuk az élelmiszereket.
 • A készülék ajtaját feleslegesen ne nyissuk ki és csak a szükséges ideig tartsuk nyitva.
 • Csak olyan készüléket vásároljunk meg, amelynek ajtaja tökéletesen zár.
 • Ha az ajtótömítés használat során megsérül, cseréltessük ki.

Jegesedés azonban szakszerű használat esetén is jelentkezik. A leolvasztást akkor kell elvégezni, ha a jégvastagság az 5 mm-t elérte. Az automata leolvasztású gépek ezt beavatkozás nélkül elvégzik. A félautomata gépeknél a jegesedést figyelemmel kell kísérni.

www.hkvsz.hu

Previous post

Használt hűtőkamrák és hűtőberendezések vásárlása: megéri?

Next post

Önkiolvasztó rendszer – No Frost

 1. Kovács Károly

  Tisztelt Hűtőmester.

  A kérdésem az lenne, hogy lehet-e kereskedelemben kapni, láda alakú hűtőt, mely olyan mint a fagyasztó láda, csak azzal a különbséggel, hogy nem fagyasztásra hanem csak hűtésre kellene? Nem fekvő hűtőre gondolok, hanem zárt terű, felül nyitható ládára.

  Ha nem akkor lehetséges-e a fagyasztó ládának a hűtését úgy átalakítani, hogy 0 – 15 C fok tartományban tudjam használni?

  Tisztelettel várom a válaszát

Vélemény, hozzászólás?

Hűtőmester

ipari és kereskedelmi hűtés szakmai blog