cold_chain

A hűtőlánc (cold chain) nem más, mint a hűtést igénylő áruk továbbítása az előállítási helytől a felhasználás helyéig oly módon, hogy az áru folyamatosan az általa igényelt hőmérsékletű környezetben kerül elhelyezésre, mind a szállítás mind a tárolás alatt.

Ez miért jó? Az árukezelési követelmények számos helyen szükségessé tették a különlegesen kezelendő hűtött árukkal kapcsolatos eljárások kidolgozását. Ennek a rendszernek a használatával lesz friss hűtött áru a boltok polcain, így elérhetők olyan termékek is, amelyeket a föld másik pontján állítanak elő. Sokszor gondolkodok el azon, hogy milyen jó is a hűtött lánc a fogyasztóknak, mert folyamatosan friss árut tudnak beszerezni.

Azonban a hűtőlánc hátránya az a tény, hogy kifinomult használatával vált lehetővé a hatalmas hipermarketek elterjedése világszerte. Ez a helyi kiskereskedőnek sajnos hátrányos helyzetet teremt, mert egyik oldalról ők is örülnek a mind modernebb hűtőlánc megoldásoknak és eddig elérhetetlen áruféleségeknek, másik oldalról viszont rengeteg vásárlót veszítenek a hiperek hatalmas vonzereje miatt. Minden nagyobb hiper- és szupermarket hálózatnak megvan a saját logisztikai raktára, ahol többek között fogadják a termelői hűtött árut, tárolják azt és továbbküldik a kereskedelmi egységeknek. Ezek a logisztikai központok kiemelt szerepet játszanak a hűtőlánc minőségében, mind a tárolás időtartamát, mind a hőmérsékletet, mind az árukezelés milyenségét illetően.

Összességében a fogyasztó jár jól, hiszen minőségi hűtött árut vehet le a boltok polcairól melynek frissessége – ha megfelelően kezelték a hűtőláncban – minden korábbi elképzelést felülmúlhat.