A beszerzett és tárolásra kerülő élelmiszereket a felhasználásig, illetve az értékesítésig az élelmiszer jellegének megfelelő környezetben kell tárolni.
Külön – elválasztott légtérrel rendelkező – hűtőtér szükséges a tőkehúsnak, egyéb húskészítményeknek, a tejnek, a halnak, a zöldség illetve gyümölcsféléknek.
A szakosított hűtési eljárást egyaránt biztosítani kell a normál hűtők és a mélyhűtő tárolók esetén is! A kereskedelmi hűtésben a fagyasztás és mélyhűtő tárolás során sem keveredhetnek az egyes áruféleségek még annak ellenére sem, hogy a vevő azokat nagy valószínűséggel az otthoni tárolás során együtt fogja tárolni.
Az egyes tárolókat hőfok kijelzővel, vagy hőmérővel kell ellátni, és gondoskodni kell a tárolási hőmérséklet rendszeres ellenőrzéséről és rögzítéséről. A szakosított tárolás során követelmény, hogy a háttérhűtőkön jól látható felirattal jelöljük meg, hogy melyik áruféleség melyik térben tárolandó.
Néhány gyártónál lehetőség van ún. rekeszes hűtőkamra kialakítására, amikor egy hűtőkamrán belül a szakosított tárolás igényeinek megfelelően az áruk külön – külön helyezhetőek el, és külön ajtókkal rendelkeznek.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.