A hűtőkamra hőszigetelt oldalfalakkal és mennyezettel ellátott hűtött tároló helyiség. A szigetelt padló bizonyos esetekben elhagyható (normál hűtő). A fagyasztó kamrák esetén mindig szükség van a megfelelően szigetelt aljzatra is. Én személy szerint hűtőkamrának nevezek minden hűtött és szigetelt teret 1m3-től fölfelé. Természetesen egy bizonyos méretet meghaladva már hűtőházról beszélünk. A megfelelő és javasolt szigetelés a PUR hab panelekből kialakított hőszigetelő szerkezet.

Hűtőkamra, elpárologtatók

Sok helyen elterjedt az a félig-meddig tévhit, hogy építészeti EPS hab használata elegendő a hűtőkamrák szigeteléséhez. Ezt annyiban korrigálnám, hogy a megfelelő vastagságú EPS hab szigetelés kialakítása esetén a fenti állítás akár igaz is lehet. Azonban nem biztos, hogy ez olcsóbb, mint a kifejezetten erre a célra kifejlesztett PUR panelek használata. A PUR paneleket szigetelő képességét és hőátbocsátási tényezőjét később részletesen összehasonlítom az egyéb lehetséges megoldásokkal. A modern hűtőipar minden esetben PUR szendvicspaneleket használ, amelyet mindkét oldalon fémlemez borít. Ez adja a kamrafalak stabilitását. A panelfalazat kivitele lehet szinterezett acéllemez, rozsdamentes acél, alumínium, dekorlemez, stb.  A modern hűtőkamrák falazatát szükségtelen utólagosan csempével, vagy gipszkartonnal burkolni!

A hűtőkamrák hűtése többnyire kompresszoros hűtőkörrel megoldott. Lehet léghűtéses vagy vízhűtéses kivitel, bár a vízhűtéses típusok csak nagyon indokolt esetben használatosak, a magas üzemeltetési költségek miatt.  A hűtőteljesítmény a hűtési feladattól függ. Egy hőfokon történő tárolás kevesebb hőtési energiát igényel, mint egy lehűtési ciklus. Ezért a hűtőkamráknak – legyen az mélyhűtő vagy normál tároló – többnyire tartós tárolási feladatuk van.

Hol használatos egy hűtőkamra? A felsorolás végtelen lehetne. Így példaként említem a vendéglátást, a közétkeztetést, a kereskedelmet, és az ipart.  Számos helyen hasznos lehet egy hűtőkamra, hiszen a (kereskedelmi) hűtőszekrények kapacitása hamar kihasználható,  szükség lehet nagyobb kapacitású hűtő tárolóra. A kereskedelem és vendéglátóipar jellemzően háttértároló egységként használja a hűtőkamrákat.