Hűtőmester

ipari és kereskedelmi hűtés szakmai blog

Hutomester

10 tipp a hűtők és fagyasztók energiatakarékos használatához

1 Hozzászólás

A háztartási készülékek közül az éjjel-nappal működő hűtő- és/vagy fagyasztószekrények fogyasztják a legtöbb energiát, így a zöld otthon megteremtéséhez vezető úton első lépés az energiatakarékos hűtőberendezések használata. Az A++ energiaosztályú gépek energiafogyasztása a legkedvezőbb, így azok CO kibocsájtása, s ez által környezetterhelése a legalacsonyabb.

Az energiatakarékosság azonban a megfelelő használaton is múlik. Néhány apró trükkel és gondos odafigyeléssel környezetbarát módon használhatjuk a hűtőt és a fagyasztót, és még a villanyszámlán is spórolhatunk. Íme néhány trükk az Electroluxtól.

 1. Kerüljük a hűtőajtó felesleges nyitogatását, mert a beáramló meleg levegőt a készüléknek le kell hűtenie, így több energiát használ fel! Emellett a folyamatos nyitogatás miatt nagyobb a veszélye annak, hogy a folyékony ételek kiborulnak, ezáltal a baktériumok könnyen elszaporodnak.
 2. Használjuk az energiatakarékos funkciót, vagy állítsuk a termosztátot a hűtőtérben 5-6 fokra, a fagyasztótérben pedig -18 fokra! Ezeken az értékeken a legoptimálisabb az ételek tárolása és a hűtők energiafogyasztása is.
 3. Lehetőség szerint pakoljuk tele a hűtőszekrényt és a fagyasztót! A nagyobb mennyiségű hideg étel segít lehűteni az ajtó kinyitásakor beáramló meleg levegőt.
 4. Legalább évente egyszer olvasszuk le a fagyasztót, ha az nem rendelkezik automata leolvasztási funkcióval! 5 milliméteres jégréteg esetén 30 százalékkal nő az energiafogyasztás.
 5. Ha nagyobb hűtőtérre van szükség, inkább vegyünk egy nagyobb hűtőszekrényt, mint a meglévő mellé egy második kisebbet! Egy nagyobb hűtő 20 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint két kisebb, melyek együttesen tesznek ki ugyanakkora rakteret.
 6. Szabadonálló készülék esetén rendszeresen tisztítsuk meg a kondenzációs rácsot és hagyjunk a hűtőszekrény hátulja és a fal között minimum 5 centiméternyi rést, hogy biztosítsuk a megfelelő szellőzést! A nem megfelelő szellőzés akár 10 százalékkal is növelheti az energiafogyasztást.
 7. Sose helyezzünk meleg ételt a hűtőszekrénybe vagy a fagyasztóba! A meleg ételtől a hűtőtér hőmérséklete pillanatok alatt megugorhat, ami felmelegítheti a többi ételt is.
 8. A konyha berendezésénél ügyeljünk arra, hogy a hűtőszekrény vagy fagyasztó a „meleg blokkoktól” távol kapjon helyet! A túl sok hő csökkentheti a kondenzátor és a kompresszor hatékonyságát.
 9. Időnként ellenőrizzük az ajtó tömítését! Ha az ajtó nem érintkezik szorosan a tömítéssel, az apró réseken kiszivároghat a hideg levegő, így megnövekedhet az energiafogyasztás. Az ajtó feszességét úgy ellenőrizhetjük, hogy egy papírlapot helyezünk az ajtó és a tömítés közé. Ha a papírlap kihúzásakor gyenge ellenállás érezhető, a tömítés még nem szorul cserére. Ellenkező esetben lépjünk kapcsolatba a szervizzel.
 10. Üzembe helyezés előtt olvassuk el a használati útmutatót, ott megtaláljuk a fentieken túl az összes további szükséges tudnivalót!

Forrás: http://www.amiotthonunk.hu

Previous post

A hűtőtárolás hatása a gyümölcsök minőségére II.

Next post

Hűtőberendezések környezetvédelmi megfelelősége

 1. Zola

  Üdvözlet. Nagyon hasznos leirás a takarékos használathoz. Én a mirelit árút a normál térben szoktam kiolvasztani, igy nagyon sokáig nem kapcsol be a hütő és ezzel is kevesebbet fogyaszt.

Vélemény, hozzászólás?

Hűtőmester

ipari és kereskedelmi hűtés szakmai blog