borhuto

A borok optimális tárolási hőmérsékleten tárolva tovább megőrzik a kívánt állagukat és zamatukat, valamint értékes tulajdonságaikat. A jó minőségű palackozott bor igen kényes az optimális tárolási hőmérsékletre. A tárolási hőmérsékletet minden esetben biztosítanunk kell a palackozott borok tárolása során, máskülönben a helytelen tárolás a minőség rovására mehet.

Szobahőmérsékleten tárolva a borok hamar öregszenek, azaz elveszítik jó tulajdonságaikat. A megfelelő tárolási hőmérséklet biztosítása nem elég. A hőmérsékletingadozások mindenképpen elkerülendők, azaz a tárolási hőmérsékletnek a lehető legkiegyenlítettebbnek  kell lennie!

Nagy mértékű és rendszeres hőmérséklet ingadozás esetén (+/- 10C°) a palackozott borban zajló kémiai folyamatok felborulnak, aminek következtében a tárolt borunk minőségét tönkretehetjük, azaz a bor fejlődése megáll (túl hideg) vagy a borunk hamar öregedik – elvénül (túl magas hőmérséklet).

Az optimális és javasolt tárolási hőmérsékletek a következők:

  • Nagy bordói vörös, Shiraz 16-17° C
  • Côtes du Rhône vörös/Barolo 16-17° C
  • Nagy burgundi vörös/ bordói vörös 15-16° C
  • Fiatal burgundi vörös 14° C
  • Fiatal, könnyű, gyümölcsös vörösborok 11-12° C
  • Portói bor 15° C
  • Édes borok 6° C
  • Rozé és korai borok  10-12° C
  • Száraz fehérborok 10-12° C
  • Fiatal Beaujolais/összes fehérbor kevés maradékédességgel 10-11° C
  • Régi fehérborok/nagy chardonnay 9-10° C
  • Fiatal fehérborok későitől kezdve 7-8° C
  • Fehérborok Lire/Entre-deux-Mers 7-8° C
  • Pezsgő 7-8° C
  • Sherry 8-9° C
  • Jégbor 6° C

Mindig vegyük figyelembe, hogy a borokat mindig egy kicsit hidegebbre kell hűteni, mint az ideális szervírozási hőmérséklet, mivel azok a pohárba töltést követően 1-2° C-t felmelegednek!

Megfelelő minőségű stílusos borhűtőt keres? CHILLWINE

A blog támogatója a 100%-ig magyar tulajdonban lévő, hűtőkamrák, hűtött terek, és hűtőkamraajtók gyártásával foglalkozó Hűtőépítő Kft.