borhuto_0032Az igazi borospincék a bor tárolásának minden feltételét maradéktalanul teljesítik. Kiegyenlített hőmérsékletük és páratartalmuk mellett nem szűrődik be napfény, valamint a palackokban, vagy hordókban tárolt borok teljes nyugalomban érik el megfelelő érettségüket.

De mit tehet az a borkedvelő ember, akinek nincs pincéje, de mégis szeretné a palackozott borait megfelelő környezetben tárolni? A megoldás a borhűtő készülék, amely teljesíti a valódi pincék környezeti feltételeit.

Van néhány szabály, amelyet mindenképpen figyelemmel kell kísérni a borhűtő választásakor:

Állandó hőmérsékleti viszonyok

A hagyományos pincékben a hőmérséklet 12C körül alakul. A borhűtőnknek ezt kell biztosítani, de még jobb, ha a hűtőn belül különböző hőmérsékleti zónák vannak, mert így nemcsak a tárolási és érlelési, de a szervírozási hőmérsékletet is meg tudjuk választani.

Páratartalom a készüléken belül

Az igazi pincékben a relatív páratartalom minden esetben meghaladja az 50%-ot. Ilyen páratartalom mellett a palackok parafa dugózása hosszú távon is megfelelően záróképes marad. A borhűtőnknek is ezt kell tartósan biztosítania. A túl magas páratartalom a bor szempontjából semleges, de a 80% fölötti páratartalom a palackok címkéit károsíthatja, amely ugyan esztétikai hiba, de mindenesetre kerülendő.

Egy igazi borhűtő 50%-75% páratartalom közötti tartományban üzemel oly módon, hogy az esetlegesen összegyűlő párát elvezeti, hogy a baktériumok és kellemetlen szagok elkerülhetőek legyenek.

Tiszta, szagmentes tárolás

Ahogy a hagyományos pincék illata is semleges, vagy enyhén dohos hatású – a borhűtőben is kerülni kell bármiféle mesterséges szagot, vagy vegyi anyag (ragasztó, festék, stb..) jelenlétét illetve azok maradványait. A bor „lélegzik” a parafa dugón keresztül, így hosszú távon biztosan magába zárja az esetleges nem kívánt szagokat. Ezért a hűtőn beül és kívül is kerülendő az erős szagok jelenléte.

Fényhatások

A fényhatások növelik a potenciális oxidációs reakciókat a borban, amely érlelés során nem kívánatos hatásokat indít el. A boros palackok hagyományosan ezért is készülnek sötétbarna, vagy sötétzöld üvegezéssel. A jó borhűtőnek vagy tömör ajtós kivitelűnek kell lennie, vagy UV szűrős sötétített üveggel kell rendelkeznie. A hűtőt minden esetben olyan helyre kell telepíteni, ahol a követlen napfénytől védve van.

Összességében elmondható, hogy a jó borhűtők kicsiben azt nyújtják, mint az igazi borospincék. Kétségtelen előnyük, hogy a bor így egyenesen a lakásunkban vagy kedvenc éttermünkben, bárunkban tárolható – megfelelő körülmények között. A megfelelő borhűtős  érlelés során pontosan olyan zamata lesz a tárolt borainknak, mintha egyenesen a pincéből szervíroztuk volna.