Hűtőmester

ipari és kereskedelmi hűtés szakmai blog

Hutomester

Tippek borhűtő választáshoz (2.rész)

3 hozzászólás

Borhűtő, borhűtés, bor hűtő, bortároló, borospince, borkóstoló, bor vitrin, bor klíma, borklíma, borhűtőszekrény, bor hűtőszekrény, borhűtő szekrények, bor hűtése, bortároló hűtő, borhűtők

Design

A borhűtők megjelenésüket tekintve lehetnek pult alá- vagy fölé helyezhető típusok, vagy szabadon álló hűtőberendezések.

Pult fölé helyezhető kompakt borhűtők
Ezek a típusok többnyire néhány palack hűtésére szolgálnak, és a konyhapultra, vagy erre alkalmas bútordarabra helyezhetőek. Ezek a berendezések megfelelő alternatívát nyújtanak azok számára, akik néhány palackot szeretnének hűteni, az arra megfelelő berendezéssel.


Pult alatti borhűtők
A pult alatti borhűtők speciálisan a konyhai- vagy bárpultok alá tervezett beépíthető típusok, melyek tároló kapacitását nem csak a konyhában, de kisebb bárokban is megfelelően ki lehet használni. Ezek a berendezések általában speciális ventilációs kondenzátorokkal rendelkeznek, így elkerülhető a túlmelegedésük. Nagy előnyük a beépíthetőség.

Szabadon álló borhűtő készülékek

Mivel ezek a készülékek általában nem kerülnek beépítésre, így a megfelelő kapacitású hűtő kiválasztásához általában a rendelkezésre álló hely, a tárolandó palackok száma és a pénztárcánk szab határt. A hagyományos hűtőgépekhez hasonlóan ezek a hűtők könnyedén mozgathatók, a lakás átrendezésekor akár a nappaliban is helyt kaphat egy-egy exkluzív készülék. Ezen hűtők megjelenésüket tekintve már-már a lakás díszei is lehetnek.

Stílus

A jelenlegi borhűtő piacon számos készülék stílus áll rendelkezésre, kezdve az egyszerű festett acél kivitelektől a tradicionális fa készülékekig. A leendő tulajdonosnak a környezetbe illeszkedő berendezést érdemes választania.

Nem biztos, hogy egy tradicionális fa-tégla berendezésű borkóstoló helyiségbe a legjobb választás egy rozsdamentes acél készülék. Mindenképpen javasolt üvegajtós készüléket választani, hiszen ezek megjelenése tudatja a laikus szemlélővel is, hogy speciális borhűtő berendezésről van szó, valamint az őszinte gyűjtők az üvegajtón keresztül is gyönyörködhetnek a megfelelő környezetben tárolt borospalackokban.

Hűtéstechnika

A borhűtő berendezések jellemzően kétféle hűtőberendezéssel üzemelhetnek. Az egyik típus a hagyományos kompresszoros készülékek, a másik a termoelektromos berendezések csoportja.

Kompresszoros készülékek:
A kompresszorok a hagyományos hűtőberendezések megbízható erőforrásai. Ez a hűtőtípus egyenletes és stabil hűtést tesz lehetővé, valamint pontosan vezérelhető.

Termoelektromos készülékek:
A termoelektromos elv Peltier hatásként is ismert. Ezek a típusú hűtők halkabb üzemű berendezések és gazdaságosabban üzemeltethetőek. A gazdaságosabb üzemeltetés hátránya, hogy az ilyen borhűtők kisebb kapacitással tudnak működni. Jellemzően a környezeti hőmérséklet alatt 25-30 fokkal működnek, amely megfelelő hőmérséklet lehet a vörösborok számára, de a fehérborok hűtéséhez már nem biztos hogy elegendő.

Sajátosságok

Hőmérsékelti zónák
A borhűtők általában választhatók ún. single, vagy dual hőmérsékleti zónás kivitelben. Az előző kivitelnél a hűtőtérben jellemzően egy hőfok állítható be, míg a dual hőmérsékleti zónás borhűtőkben az alsó hűvösebb rész szolgál a fehér borok tárolására, míg a felső térben a vörösborok tárolhatóak. A hőmérséklet a modernebb készülékeknél digitális hőfok kijelzős elektronikával, míg a régebbi készülékek mechanikus termosztáttal szabályozható.

borhűtő, borhűtés, borok hűtése, bor tárolás, bor állvány,  borospalack

Csúszópolcok
Általánosságban egy borhűtő készülék polcrendszere lehet fix, vagy kihúzható kivitelű. A fix polcok funkciója a biztonságos fix tároló felület. A kihúzható polcok is ellátják ezt a szerepet, de segítségükkel könnyebben férünk a tárolt palackokhoz.

Belső világítás
Az igényes belső világítás nem csak a borhűtőnket emeli ki az esti sötétben, de nagy segítségünkre lehet, ha a kedvenc palackunkat keressük az esti félhomályban.

Zárható ajtók
A zárható ajtók ahhoz szükségesek, hogy az értékesebb borospalackokhoz illetéktelenek ne férjenek hozzá. Különösen igaz ez vendéglátó helyeken, vagy nyilvános helyen álló borhűtők esetén.

Páratartalom szabályozás
A szakértő borkedvelők tudják, hogy a borok tárolásánál nem csak a hőmérséklet szabályozása a fontos, de a páratartalom szabályozásnak is jelentős szerepe van. A páratartalom szabályozós borhűtők kijelzőjén leolvasható a mindenkori páratartalom, amely segít a megfelelő érték fenntartásában, hogy a borospalackok záródugói a megfelelő környezetben legyenek. Ez elősegíti az értékes darabok hosszú évekig történő tárolását.

UV szűrős üvegek
Amennyiben üvegajtó borhűtőkről beszélünk, úgy nélkülözhetetlen, hogy az üvegajtók UV szűrős kivitelben készüljenek. Az UV szűrős üvegajtók megszűrik a káros sugarak hatását, így az értékes borok védve vannak a napfény UV sugárzásától.

Az előző rész ide kattintva érhető el.

Previous post

Idén ismét Hoventa kiállítás! 2010. október 19-22.

Next post

A borhűtők előnyei és gyakorlati hasznuk, valamint néhány alapszabály

  1. Talán kimaradt a felsorolásból az Interlevin által a sokfajta kereskedelmi hűtő mellett forgalmazott adagolós borhűtő, ami az egyre népszerűbb bag-in-box (BIB)csomagolású borok kiméréséhez nyújt segitséget! Ebbe a praktikus kis hűtőbe 3 db 10 literes BIB fér, és mivel statikus a hűtés a felső polcon a vörösbor is kimérhető. Praktikus olyan helyekre, ahol túlnyomórészt poharanként rendelik a bort, szállodáknak all inclusive ellátáshoz, borukat BIB csomagolásban is áruló pincészeteknek horeca promócióra. További előny: kimérés után a csap hermetikusan záródik a bor minősége változatlan marad.

  2. Hűtőmester

    Zsuzsa, küldj egy bemutatót, és feltesszük mint újdonság!

Vélemény, hozzászólás?

Hűtőmester

ipari és kereskedelmi hűtés szakmai blog