Hűtőmester

ipari és kereskedelmi hűtés szakmai blog

Hutomester

A fagyasztó fogyasztók védelmében

1 Hozzászólás

A BASF által kifejlesztett idő-hőmérséklet címke a gyártástól az elfogyasztásig követi az élelmiszer hűtési fázisait, így a vásárló a jelölésre pillantva azonnal meggyőződhet arról, hogy a fagyasztóból kivett étel felhasználható-e.

A BASF által kifejlesztett idő-hőmérséklet címke a gyártástól az elfogyasztásig követi az élelmiszer hűtési fázisait, így a vásárló a jelölésre pillantva azonnal meggyőződhet arról, hogy megfelelő módon lett-e az étel fagyasztva és tárolva addig a pillanatig, amíg az áru a konyhai mélyhűtőbe nem került.

Az „OnVu™ ICE” idő-hőmérséklet indikátor olyan intelligens címke, amely az élelmiszer csomagolásán felügyeli a hűtési-, illetve mélyhűtési folyamatot, és megjeleníti az adott termék aktuális állapotát. A kis matrica a hőmérséklettől függően változtatja a színét: minél sötétebb, annál pontosabban tartották be a hűtési-, mélyhűtési előírásokat.

Az „OnVu™ ICE” olcsó és egyszerűen használható megoldás: a hőmérséklet érzékelő festékkel nyomtatott hőmérő szimbólumot a termék saját címkéjére ragasztják vagy – csomagoló gépsor esetén – közvetlenül a csomagolásra. Az intelligens matricát ultraviola fénnyel aktiválják, amely pillanattól kezdve az indikátor pontosan ellenőrzi a hűtési-, mélyhűtési láncot.

Fagyasztott állapotban, illetve tartományban az „OnVu™ ICE” mélykék marad egészen addig, amíg a hőmérséklet folyamatosan mínusz 180 Celsius-fok alatt van. Ha a hőmérő közepe nem világosabb, mint a referencia színként szolgáló körvonala, akkor a hűtési folyamat nem szenvedett el nyilvánvaló kimaradást, magyarán a termék nem olvadt ki az előtt, mielőtt a mélyhűtőnkbe, majd a konyhaasztalunkra kerülhetett volna. Ugyanakkor a csomagoláson megadott fogyaszthatósági időtartam is érvényes marad, mert az idő múlásával bizony a kis hőmérő is kivilágosodik.

„Olyan hőmérsékletnövekedés esetén, amely a termék kiolvadásához vezet, az élelmiszereket azonnal el kell fogyasztani” – magyarázza Martin Angehrn, a BASF Future Business projektmenedszere. „az OnVu™ ICE indikátor színváltozása ezt megbízhatóan jelzi.”

Az intelligens matrica nem csak az élelmiszerek minőségét, hanem a fagyasztó fogyasztók egészségét is óvja. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról a fontos szabályról sem, hogy az egyszer már kiolvasztott terméket nem szabad visszatenni a mélyhűtőbe.

(forrás: Élelmiszer Online )

Previous post

Kriogén fagyasztási eljárások az élelmiszeriparban

Next post

Tisztaterek építése a Hűtőépítő Kft kivitelezésében

Vélemény, hozzászólás?

Hűtőmester

ipari és kereskedelmi hűtés szakmai blog