fagyasztas

Lehűtendő áru jellege: Ez adott tényező, a technológiától függően. Lehet készétel, készresütött pékáru, kelesztésmegszakításos eljáráshoz betárolt tésztaféleség, sütemény, gyümölcs, zöldség, stb.. 

Egyszerre betárolt áru tömege: Nagymértékben befolyásolja a lehűtési teljesítményt. Érdemes a kapacitást úgy tervezni, hogy ne egyszerre kelljen nagy mennyiségű árut sokkolni vagy gyorslehűteni.

Betárolt áru hőfoka: Szintén befolyásoló tényező, technológiai tényezőket figyelembe véve kell az optimális hőmérsékletet meghatározni.
 
Lehűtési maghőmérséklet: Az a hőmérséklet, amelyre a terméket le kívánjuk hűteni. Szintén befolyásoló tényező, javasolt az egyes termékeknél a tényleges tárolási hőmérséklet és lehűtési kapacitás függvényében meghatározni.

Lehűtési időtartam: A technológia függvényében érdemes meghatározni a lehűtési időtartamot. A gyorsabb lehűtési idő nagyobb hűtéstechnikai teljesítményt igényel, tehát a beruházás előtt a gazdaságossági és technológiai szempontokat is figyelembe kell venni a kapacitás tervezésekor. Nagymértékben kifizetődik, ha ésszerű döntéssel közösen határozzuk meg a szükséges lehűtés időtartamát.

A fenti tényezők összhangja nagyban befolyásolja a sokkolásos technológia, a gyorslehűtés, vagy a kelesztés megszakításos eljárás berendezéseinek optimális és költséghatékony kivitelezését. A beruházási költségek csökkentése érdekében így a megrendelő igényeivel párhuzamosan próbálunk olyan technológiát kidolgozni, amely a legjobb ár érték arányt képviseli, a megrendelőink kívánságait is figyelembe véve.