Az IglooDoors az egyik legismertebb hazai hűtőajtó márkanév. A gyártó Hűtőépítő Kft képviselőjét Hangosi Gábort kérdeztük az ajtókkal kapcsolatos legfrissebb információkkal kapcsolatban

Hűtőmester: Számos helyen látni az IglooDoors ajtókat. Kérjük, néhány szóban mutassa be a termék történetét.

HG: Az IglooDoors ajtókat a Hűtőépítő Kft berkein belül fejlesztettük ki. Jellemzőjük, hogy robosztus kialakításukkal a legnagyobb igénybevételű helyeken is helyt állnak. Az első darabok összeszerelését személyesen is követtem 2001-ben. Nagyon örültünk, amikor összeállt az első konstrukció és a gyártelepi tesztek után azonnal mélyvízbe dobtuk a terméket, komoly partnereink segítettek a terepi tesztekben, melyekkel kapcsolatban nagyon pozitív visszajelzések voltak.

Hűtőmester: Milyen darabszámot gyártanak az IglooDoors ajtókból?

HG: Mivel a termék speciálisan kereskedelmi és ipari célokra készül, így nagy darabszámmal kapcsolatos álmaink nem voltak. Szerettük volna alapesetben a saját kivitelezéseink, vagyis a Hűtőépítő Kft igényeit kielégíteni. Olyan évi 50-100 db ajtóval számoltunk a termék kifejlesztésekor. Ennek ellenére hamarosan a 3500 darab legyártott ajtót érjük el, mindezt néhány év alatt. Ezzel a legnagyobb gyártott darabszámot produkáljuk a régióban.

Az Igloodoors ajtók gyártása saját telephelyen történik

Hűtőmester: Milyen felhasználási területekre szállítottak?

HG: A felhasználási helyek száma végtelen. Minden olyan hely, ahol háttérhűtőkre szükség lehet. Sorolhatnám az éttermek konyháit, logisztikai központokat, feldolgozó üzemeket, hűtőházakat, kórházi- és gyógyszeripari hűtőket, speciális robbanásbiztos hűtőket. Azt szoktuk mondani, hogy a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható termék – nem csak az élelmiszerek – valamilyen módon kapcsolatba kerül a hűtéstechnikával a gyártása, szállítása, vagy életciklusa során. Például egy autóban számos olyan alkatrész van melynek kialakításához szükség van technológiai hűtésre. Ezen területeken mindenhol megtalálhatóak az IglooDoors ajtói.

Hűtőmester: Külföldre is szállítanak?

HG: Igen, az export fejlesztésen is gőzerővel dolgozunk. Korábban szállítottunk több száz darab ajtót Szaúd-Arábiába, Kuvaitba, Kenyába, Dániába. Ezek nem feltétlenül az elsődleges célországok, a háttérben folyamatosan zajlik a környező országokban a kereskedelmi partneri hálózat kiépítése. Szlovákiában és Romániában is rendelkezünk kereskedelmi partnerrel, az IglooDoors weboldala pedig az adott ország nyelvén szólítja meg a látogatókat. A látogatók számának növelésére komoly marketing kampányok folynak a háttérben.

Hűtőmester: Vannak standard méretek, vagy minden egyedi? Hogyan zajlik a gyártás?

HG: Szinte minden egyes legyártott ajtó egyedi méretű, a megrendelő igényei alapján szabjuk méretre. Nincsenek igazán standard méretek. Próbálkoztunk raktárra gyártani általános méretű ajtókat, de a tapasztalat az volt, hogy soha nem olyan ajtó kellett, ami raktáron volt. Így csak a megrendelést követően gyártjuk le az ajtókat. Az átlagos átfutási időnk 2-3 hét. A gyártást szigorúan dokumentáljuk, minden ajtó egyedi azonosítót és gyártási számot kap. Az ajtók visszakövethetőek gyártási dátumra és azt is meg tudjuk mondani, hogy melyik kollégánk szerelte össze. Az alkatrészellátást pedig raktárkészletről biztosítjuk.

Hűtőmester: Beszéljünk kicsit részletesebben az alkatész ellátásról!

HG: Korábban más gyártók termékeivel kapcsolatban voltak negatív tapasztalataink. Sérülés vagy meghibásodás esetén nem állt rendelkezésre alkatrészraktár a forgalmazóknál, a gyártóktól való beszerzés pedig akár heteket is igénybe vehetett. Jelenleg is számos partner keres meg, hogy más gyártók által gyártott hűtőtéri ajtókra adjunk nekik pótalkatrészt, ajtótömítést, zárszerkezetet. Mi ezt más felfogásban alakítottuk ki. Aki az IglooDoors termékeit választja, annak 10 év múlva sem kell azon gondolkodnia, hogy ha megsérül az ajtó, vagy elszakad az ajtótömítő gumi, akkor honnan szerez alkatrészt. Mindent raktáron tartunk, akár több száz ajtóhoz. Az ajtóink mindegyikén ott a gyártási szám. Az ajtókon lévő QR kód alapján az ajtó gyártója, gyártási helye, specifikációja is kikereshető.

Hűtőmester: Milyen terveik vannak a jövőre vonatkozóan?

HG: Az exportra kívánunk ráerősíteni, hiszen úgy érezzük, hogy a magyar piacot teljesen telíteni tudtuk az ajtókkal. Emellett természetesen vannak hazai versenytársaink is, de kevesen nyújtanak itthon olyan szolgáltatást, hogy az ajtó gyártójaként a beépítést is vállalják és akár nagyobb projektet is képesek önerőből, alvállalkozók bevonása nélkül levezényelni. Emellett a közeljövőben a gyártási terveinket éves szinten 1000 db ajtóra emeljük, ezt már most is megközelítjük, hiszen idén már az 500. ajtón vagyunk túl és még csak augusztus eleje van. Idén ősszel érkezik egy precíziós nagy teljesítményű alumínium daraboló berendezés, mellyel ezek a célok reálisan megvalósíthatóak.

 

A blog támogatója a 100%-ig magyar tulajdonban lévő, hűtőkamrák, hűtött terek, és hűtőkamraajtók gyártásával foglalkozó Hűtőépítő Kft.