hutohaz_01

A hűtőtéri egységrakat képzés és tárolás során számos tényezőt kell figyelembe venni már a tervezés során is. A betárolandó áru csomagolásának és rakodhatóságának megfelelően kell a hűtőtér méretét meghatározni.

Igaz ez mind a vertikális, mind a horizontális paraméterekre. A polc és állványrendszert oly módon kell optimalizálni, hogy a betárolt áruféleségek biztonsággal legyenek rakodhatók még a hűtőtéri környezetben is, valamint azok elhelyezése ne okozzon sérülést a termék csomagolásában és megfelelően igazodjon a tárolórendszer méreteihez. A hűtés szempontjából nagyon fontos tényező, hogy minden egyes egységcsomagot és rakatot a hideg levegő körül tudjon járni. Sehol nem szabad a betárolt áruknak oly módon érintkezni, amely elzárja a keringtetett hűtött levegő útját.

Hűtőházi kivitelben a polcrendszerek között az elpárologtatók átfújási távolságát is vegyük figyelembe. Mindig meg kell bizonyosodni arról, hogy az adott teljesítményű és légszállítású elpárologtató az igényelt távolságot képes átfújni. Ez által biztosítjuk, hogy a hűtőtér minden szegletébe eljusson a hűtött levegő.

Mindig figyelembe kell venni, hogy a hűtőraktár minden pontján a levegő állandó mozgásban legyen. Ezt az állandó hűtött levegő áramoltatást az egységcsomagolás, egységrakat képzés, valamint a tárolási eljárások tervezésekor mindig számításba kell vennünk.