Hűtőmester

ipari és kereskedelmi hűtés szakmai blog

Hutomester

Hűtőkamra padlószerkezetek típusai

1 Hozzászólás

hutopadlo

A hűtőkamrák esetén nem csak az oldalfalakat és a mennyezetet, hanem a padozatot is szigetelni szükséges. Normál hűtőknél a padozat szigetelés elhagyható, hiszen nem kell a padozat felfagyásával számolni. Igaz, ez esetben az energia költségeink fognak emelkedni. Más részről a járólapos padozatburkolás megfelelő higiéniát tesz lehetővé olyan esetekben, amikor csöpögő árut kell tárolni (tej, hús, stb..).

A padozat szigetelés nélküli kamrák esetében a padlózat burkolása általában fagyálló járólapos, vagy műgyantás kivitelben történik. A burkolatnak minden esetben csúszásmentesnek kell lennie. Az oldalfalak ez esetben ún. „U”-profilba vannak ágyazva, amely profilok a befoglaló helyiség beton aljzatához kerülnek rögzítésre. Mélyhűtők és normál hűtők esetén is használatos a standard panelpadozat szigetelés, amely korlátozott teherbírásával megfelelő padlószigetelést képez.

Ezen panelpadozatok megerősítés nélkül a személyi forgalommal járó betárolást gond nélkül hosszú távon viselik, azonban a 100 kg feletti kézikocsis valamint békás betárolás megerősítés nélkül károkat okozhat a padozatban, mivel az abban lévő PUR hab elválhat a lemez járófelülettől. Ezért ha kézi mozgatású anyagáramlást segítő eszközökkel (béka, nagyobb súlyú kézikocsi, stb) végzünk betárolást, akkor a panelpadozat megerősítését kell kérni a gyártótól. Ily módon a panelpadozat alkalmas lehet akár 1,5t négyzetméterenkénti – nem pontszerű – teherbírásra.

A panelpadozatok járófelülete lehet alumínium, rozsdamentes acél, vagy impregnált kopásálló fa burkolatú. Panel padlók esetén is lehetőség van az utólagos műgyantás bevonat kialakítására.

Nagy méretű mélyhűtő tárolók esetén használatos a járóbeton alatti szigetelés. Ez esetben a 150 – 200 mm vastagságú hálós, vagy acél hajbeton végzi a teher elosztását. A beton alatti rétegrend a szigetelés, amely általában lépésálló polisztirol, vagy PUR hab panelek. Rendkívül fontos, és nélkülözhetetlen, hogy az átfagyással járó jégképződés ellen a padozat szigetelés alatt fűtőszálat fektessünk le.

Így a hosszú távú padló alatti jégképződés elkerülhető. Sajnos nem egy esetben a padozat alatti lencsejég képződés károsította már egyes hűtőházak padlóját, hiszen a jég növekedése a padozatot teljesen tönkreteheti.

Previous post

Egységrakatok elhelyezése a hűtőházakban

Next post

ÚJ: Spectroline univerzális szivárgásvizsgáló

  1. Budai Zoltán

    Üdvözlöm Önöket!
    Agy forradalmian újanyagot tudnék ajánlani ami minden hibát kiküszöböl. Éghetetlen, fagyálló tökéletesen szigetel. Ragad minden felületre ragsztóanyag nem kell hozzá!
    Amennyiben van rá éerdeklődés várom válaszukat!

Vélemény, hozzászólás?

Hűtőmester

ipari és kereskedelmi hűtés szakmai blog