elparologtato_024

Háttértároló hűtőkamrák esetében az energia megtakarítása komplex feladat, amelyre már a tervezés időszakában fókuszálni kell. Fontos a megfelelő szigetelés választása, amely általában PUR panelek használatával érhető el. A nem megfelelő szigetelés használatával rendkívül sok veszteség energia fog adódni, amely mind a gépészet élettartamára hatással van, mind az energiafogyasztást megnöveli. Elavult megoldásnak számít, amikor költségcsökkentés címén EPS hab szigetelést tesznek az oldalfalakra és a mennyezetre, majd azt Dryvit hálóval borítják és csempézik. Ennek beruházási költsége magasabb mint a PUR panelekből épülő hűtőtárolóké és a szigetelésük sem megfelelő, hiszen 20-30 cm vastagon kellene az EPS habot fektetni ahhoz, hogy a PUR panelekével megegyező szigetelőképességet kapjunk. Lehet számolni.

A megfelelő szigetelés mellett nagyon fontos, hogy pontosan záródó ajtókat használjunk, amelyek kiemelős zsanérzattal rendelkeznek, így az ajtó zárt állapotban beül az ajtónyílásba, az ajtógumik tömítik a réseket. Nem megfelelő ajtó választása esetén előbb utóbb szembesülünk a párakicsapódás vagy a jegesedés jelenségével, amely az energiaveszteség jó indikátora.

hutokamra-ajtok1

Az ajtó megfelelő használata során jelentős energiát tudunk megtakarítani megfelelő odafigyeléssel. Hűtőajtót csak a nagyon szükséges ideig tarsunk nyitva. Nem megfelelő az a használati mód, amely során az ajtó huzamosabb ideig tárva nyitva áll, hiszen a hűtött környezetből egy pillanat alatt kiáramlik a hideg levegő, az újrahűtéshez akár egy óra is szükséges lehet! Ez minden ajtónyitáskor jelentős többletterhelést ad a hűtőgépészetnek, ami plusz energia fogyasztással jár. Jelentős energiát takaríthatunk meg éves szinten, ha az ajtónyílásokba PVC szalagfüggönyt is teszünk, ezáltal a nyitott ajtó esetén nem jelentkezik akkora hőveszteség. Ezzel az ajtó nyitvatartási idejét tudjuk megnövelni.
További hasznos dolog lehet, ha ajtókapcsoló segítségével leállítjuk az elpárologtató ventillátorokat amíg az árurendezés zajlik.

A normál hűtőkamrák esetén a legtöbb esetben elhagyható a padlószigetelés (okai általában a beruházási költségcsökkentés, erős padlóterhelési igény, vagy a higiénia). Azonban a padozat szigetelés használatával jelentős működési energiát tudunk a későbbiek során megtakarítani. A megtakarítás akár a 30%-ot is elérheti a felhasznált elektromos energiát tekintve.

Éjszakai betárolás
Huzamosabb ideig tartó, nagyobb mennyiségben érkező áruk betárolását érdemes az éjszakai órákra időzíteni. Az éjszaki órák során a külső hőmérséklet is hűvösebb, valamint az elektromos energia fogyasztás is kevesebbe kerül. Rendszeres éjszakai betárolás időzítés esetén éves szinten nagymértékű megtakarítást érhetünk el.

Csoportaggregát vagy csoportkompresszoros hűtés
Megfelelő nagyságú hűtőteljesítmény igény felmerülésekor javasolt csoportaggregátos hűtés kialakításán gondolkodni, hiszen annak működtetése jóval gazdaságosabb, mint az egyedi aggregátos (minden hűtőtérnek saját hűtőaggregát) megoldás. Mik a csoportaggregátos hűtés előnyei? A csoportaggregát esetén az indulási áramfelvétel kisebb (késleltetett kompresszor indítás), így az elektromos hálózatot kevésbé terheli. A csoportaggregát egyszerre több helyiség hűtését látja el, a hűtési igényeknek megfelelően. Kompresszor meghibásodás esetén a többi kompresszor tovább biztosítja a hűtést. A legfőbb energiatakarékossági jellemzője azonban az, hogy csak a szükséges számú kompresszor működik egy időben, azaz a felvett energia mértéke minimalizálva van. A csoportaggregátos hűtés esetén – a teljesítményből adódóan – nagyszerűen és gazdaságosan használható a hőcserélővel megoldott technológiai melegvíz előállítási lehetőség. 

Légfüggöny alkalmazása  Nagyobb méretű hűtőházak, hűtőkamrák illetve nagyobb ajtónyílások esetén gazdaságos lehet a légfüggöny alkalmazása, amennyiben azt a ki- betárolás forgalma vagy az ajtók nyitva tartási ideje indokolja. Ezáltal a kívülre felszerelt légfüggöny a hűtőkamra hideg levegőjét nem engedi rögtön távozni, így energia takarítható meg. A légfüggöny ajtónyitás kapcsolóval van ellátva, tehát csak nyitott ajtó esetén lép működésbe. A légfüggöny nem csak hűtési energiát takarít meg, hanem nem engedi a repülő rovarokat a kamrába bejutni, ami a hűtőkamra higiéniáját javítja