hutokamra-belso

Számos felhasználóban dilemma merül fel, hogy milyen kapacitású hűtőberendezést érdemes választani a hűtési feladatok kiszolgálásához. Több 600 literes hűtőszekrényt, esetleg néhány 1200 literes hűtőszekrényt? Vagy építsünk hűtőkamrát?


Van egy pont, amikor a hűtőszekrények használatával elérhető űrtartalom már nem versenyképes egy egyedileg épített hűtőkamrával. A 600 literes kereskedelmi célra tervezett hűtőszekrények árszínvonalát tekintve az árverseny 1,5 m3 űrtartalomnál már a hűtőkamrák javára billenti a mérleget. Ez több mint 2 db 600 literes hűtőszekrényt jelent. Nagy valószínűséggel jobban járunk a beruházáskor, ha inkább egy egyedileg tervezett hűtőkamrát választunk több nagyobb méretű hűtőszekrény helyett. Nézzük meg több szempontból is a választást:

Alapterület:
Egy 600 literes hűtő alapterülete ~kb 780 x 740 mm, ez négyzetméterben kifejezve 0,58 m2. Egy 1200 literes űrtartalom így már bruttó 1,15 négyzetméter alapterület foglalást jelent. A hűtőkamrák esetén az alapterület tetszőlegesen választható, nem vagyunk gyári értékekhez kötve. Legalábbis rugalmas gyártónál nem. Egy hasonló űrtartalmú kamra alapterülete ~1000 x 900 mm, azaz 0,9 m2. Vegyük figyelembe azt is, hogy amíg a hűtőkamrába egy ajtón tudunk pakolni, a 2 db 600 literes hűtő előtt 2 ajtónak kell teret biztosítani. Tehát az ár mellet az alapterület is a hűtőkamra beszerzését támasztja alá.

Fogyasztás:
1 db 600 literes kereskedelmi hűtő elektromos teljesítménye ~250 W/h, ez a vizsgált 1200 literes űrtartalomra vetítve 500 W/h. Egy hasonló méretű hűtőkamra hűtőgépészete általában 750-800 W/h elektromos teljesítménnyel bír. A jobb szigetelés miatt azonban a hűtőkamra teljes fogyasztása valószínűleg kevesebb lesz havi szinten. Megfelelő használattal az energiafogyasztást 20-30%-kal lehet optimalizálni.

hutoszekreny1Szakosított hűtés?
A modern élelmiszerbiztonsági rendelkezések megkövetelik a szakosított hűtést, amely feladatot egy-egy hűtőberendezés vásárlásakor figyelembe kell venni. Egy hűtőkamrát is lehetséges több szekcióra bontva üzemeltetni, de javasolt a terek külön hűtése és külön kezelhetősége. Léteznek olyan hűtőkamra megoldások, ahol kisebb ajtónyílásokat kialakítva az egyes külön hűtést igénylő termékek külön szekciókban kerülnek betárolásra.

Alternatíva?
Célszerű olyan szempontból is átgondolni a beruházást, hogy egy szakosított hűtőkamra esetén csak egy hűtőaggregát felel a hűtőkamra teljes hűtőrendszerének működtetéséért. Ha valami probléma adódik, akkor nem lesz alternatívánk ideiglenes hűtőt választani. Ez alátámasztja azt, hogy kisebb tároló kapacitás igény esetén a hűtőkamra mellett legyen néhány ipari méretű hűtőszekrényünk is üzemeltetve.

Mégis mit javaslok? Kisebb konyhai kapacitáshoz kombinálni szükséges a hűtőkamrát a háttérhűtő szekrényekkel. Így a szakosított hűtés szempontjából is helyesen járunk el, valamint marad megfelelő hűtőkapacitás tartalékunk. Nagyobb konyhákba, és kereskedelmi egységekbe egyértelműen a külön szakosított hűtőkamrákat kell telepíteni, hiszen ott már a méret és áruforgás ezt indokolja.