Hűtőszekrény nélkül ma már elképzelhetetlen lenne az élelmiszertárolás. A hatalmas, duplaajtós hűtők gondoskodnak a tökéletes hőmérsékletről, melyekben hosszú ideig frissek maradnak ételeink. Alacsony hőmérsékleten nem tudnak elterjedni a romlásért felelős mikroorganizmusok, így jelentősen nő az eltarthatóság időtartama.Fontos figyelemmel kísérnünk azonban a hűtők energiahatékonyságát, mivel ezek a háztartás egyik legjelentősebb energiafogyasztói. Használja tudatosan hűtőjét, hogy a lehető leghatékonyabban működjön! Már a hűtő átrendezésével is csökkenthetjük az energiafogyasztást. Helyesen tárolva ételeink hosszabb ideig lesznek eltarthatók, így kevesebb maradék kerül a szemétbe.

Adunk néhány tippet a helyes tároláshoz:

A legalapvetőbb, hogy kategorizáljuk élelmiszereink aszerint, hogy milyen hőmérsékleten kell őket tárolni. A rendezés alatt is végig ügyeljünk az ételek higiéniájára! Ha megfelelő hőmérsékleten tároljuk az élelmiszereket, eltarthatóságuk is nő. Azon alapanyagok, amelyeket nem kell megfőzni vagy már korábban elkészítettük őket, célszerű a legfelső polcon tárolni. A legalacsonyabb hőmérsékletet igénylő tételeket, például a húsokat, helyezzük mindig a legalsó polcokra. Ez gyakran komoly fejtörést okozhaz, mivel a legtöbb hűtőben a legalsó polcok a zöldség és gyümölcs tárolására lettek kialakítva. Ezzel a módszerrel azonban minimálisra csökkenthető az étel szennyeződésének esélye.

Kövessük az alábbi stratégiát:

Rendezze át hűtőjét az alábbiak szerint, hogy maximalizálja ételei eltarthatóságát és hűtője energiahatékonyságát!

Legfelső polcok

Tartsuk a maradékokat, italokat és készételeket a legfelső polcokon!

Alsó polcok

Az alsó polcok tökéletesek a nyers hozzávalók tárolására, amelyeket később főzéshez tervezünk felhasználni.

Ajtó

A legmagasabb hőmérséklet a hűtőben a hűtőszekrény ajtajában található. Ebből adódóan itt csak fűszereket, ételízesítőket tároljunk, mint a ketchup, mustár, majonéz. A tej és a tojás alacsonyabb hőmérsékletet igényelnek, ezért nem célszerű őket a hűtőajtóban tárolni.

Fiókok

A fiókos hűtőszekrényekben az ételek rendszerezése trükkös lehet. A fiókok rendszerint azzal a céllal vannak kialakításra, hogy megfelelő páratartalmú környezetben tudjunk bizonyos élelmiszereket tárolni. Ez a szabályozott környezet ideális a zöldségek és gyümölcsök tárolására. Figyeljünk azonban arra, hogy a fiókok rendszerint a hűtő aljában találhatók. Ha a nyers húst közvetlenül felette tároljuk, akkor növeljük a baktériumok terjedésének lehetőségét.

Néhány trükk a fiókban való tároláshoz:

Ha hűtőszekrényében két fiók van, az egyikben csak a zöldségeket, a másikban nyers húst tároljon!

Ha a fiókok egymást fölött találhatók, akkor helyezze a nyers húst a legalsóba és fölé a zöldségeket, így csökken a keresztszennyeződés valószínűsége. Ha a fiókok egymást mellett vannak, akkor tetszőlegesen válasszon egyet a húsnak! Ügyeljen rá, hogy ez a fiók mindig kifogástalanul tiszta legyen!

Ne pakolja zsúfolásig hűtőjét! Ha több dolgot próbál hűtőjében tárolni, mint amennyire az eredetileg ki van alakítva, drasztikusan csökken hűtője energiahatékonysága. Ha szorosan állnak egymás mellett az élelmiszerek, nem biztosított a megfelelő légáramlás, így a hűtés sem. Gyorsabban romolnak majd az ételek és nő az ételhulladék mennyisége is.

Kísérje figyelemmel a hőmérsékletet

A megfelelő hőmérséklet kritikus fontosságú az élelmiszerek biztonságos tárolása szempontjából és növelheti az élelmiszerek eltarthatóságát. Hőmérő használata a hűtőszekrényben elengedhetetlen a hőmérsékletek nyomon követéséhez. A hőmérséklet általában 3-5°C között állítható be, de ez típusonként eltérő lehet. Ha a hőmérsékletszabályzónk csak a fokozatokat mutatja, teszteljük egy hőmérővel, hogy a hűtő mely pontjain, milyen a hőmérséklet. Ha a hőmérséklet túl hideg, akkor feleslegesen növeli a készülék energiafogyasztását, ha túl magas, akkor csökkentheti az élelmiszerek eltarthatóságát. A hűtőszekrény hőmérsékletét mindig évszakváltáskor állítsuk be, de ugyanez igaz lehet az ipari hűtőkamrákra is.

 

A blog támogatója a 100%-ig magyar tulajdonban lévő, hűtőkamrák, hűtött terek, és hűtőkamraajtók gyártásával foglalkozó Hűtőépítő Kft.