Semmi sem olyan bosszantó mint amikor hosszas nyomozás után sem tudjuk kideríteni, hogy mi árasztja a kellemetlen szagot a hűtőben. Még kínosabb, ha épp vendégeket várunk. Nemcsak az étvágyunk múlik el egy szempillantás alatt, de akár egész időigényes folyamat is lehet, míg megtaláljuk a probléma forrását. Lehet, hogy megromlott valami? Kifolyt a tej a hűtő aljában? Talán az ajtó mögött bújik meg valami?  Adunk néhány tippet, hogyan tudja megelőzni a kellemetlen szagok terjedését a hűtőben.

Tisztítsa ki és fertőtlenítse hűtőjét kívül-belül

Az első lépés mindig a legnehezebb, de a legfontosabb is. Egy teljes hűtő takarítás kiváló alkalmat ad arra, hogy egyesével végignézzük, mi az, ami már megromlott vagy a következő napokban biztosan nem tervezzük megenni. Ne tartogasson feleslegesen hónapokig semmit, szabaduljon meg azoktól az élelmiszerektől, amikhez régóta hozzá sem nyúlt! A maradékot a takarítás idejére tegyük a fagyasztóba vagy helyezzük jégre, amíg a hűtőt kikapcsoljuk.

Takarítás közben törölje le az összes rácsot, vegyen ki minden fiókot és ne feledkezzen meg a fiókok, tárolók aljáról sem. Cserélje le a hűtőajtó gumitömítését, ha elszennyeződött! Hűtőbe tételkor sokszor nem vesszük észre, hogy a gumi szigetelésre mennyi ételmaradék cseppen.

Kerülje az erős vegyszerek használatát

Függetlenül attól, hogy milyen tisztítási módszereket javasolnak, erős vegyszerek használata ételek körül nem biztonságos. Szerencsére számos olyan tisztítószer, illetve hagyományos módszer van, ami nem tartalmaz káros anyagokat. Langyos vízzel készítse elő a hűtő felületeit, majd mossa át fehérborecet és víz 1:1 arányú keverékével, hogy igazán ragyogó eredményt kapjon!

Tegyen a polcokra légfrissítőt

Számos olyan anyag van, ami szabadon hagyva  képes elnyelni a kellemetlen szagokat. Parfümök próbálgatásakor például nem véletlenül kell kávébabba szagolni két illat kipróbálása között. Ilyen például a szárított kávébab, a fehér ecet vagy zabpehely. Helyezzük ezeket a polcokra fedetlenül, hogy elnyeljék a nemkívánatos szagokat! Saját illatukat nagyon hamar elvesztik, emiatt nem kell aggódnia.

Használjon jól záródó tárolódobozokat

Ne tegye a maradék pizzát kartondobozában a hűtőbe, ne csomagolja a maradék szendvicset egy szalvétába és mindig bizonyosodjon meg róla, hogy az edények fedele rendesen zár! Helyezzen mindent jól záródó, vízálló tárolókba! Ez nemcsak a kellemetlen szagok megelőzése miatt fontos, hanem az élelmiszerek eltarthatóságát is növeli.

Használjon címkéket

Elsőre macerásnak tűnhet, de keresgélés közben időt spórolhatunk meg vele, ha nem kell minden tárolóedény fedelét kinyitni, hogy megtudjuk, mi lehet benne. Többé nem lesz probléma, ha nem emlékszik pontosan hány napos lehet az a spagetti maradék, mert a címke elárulja. Pontosan tudni fogja, mikor tette el az adott maradékot. Lényegesen könnyebb nyomon követni azt is, mi az, amit célszerű minél hamarabb elfogyasztani.

 

A blog támogatója a 100%-ig magyar tulajdonban lévő, hűtőkamrák, hűtött terek, és hűtőkamraajtók gyártásával foglalkozó Hűtőépítő Kft.