Nem sok olyan dolog van, melyek a fagyasztóból egyenesen élvezetet nyújtanak. A fagylalt kétség kívül a legnépszerűbb választás. Függetlenül attól, hogy tölcsérben, tálból vagy egyenesen a dobozból esszük, igazi felüdülést jelent egy forró nyári napon. Nehéz ellenállni néhány gombóc krémes csokoládé, vanília vagy eper fagylaltnak, ha azok a tökéletes hőmérsékeleten vannak tárolva. Van néhány meglepő tény, amelyeket biztsoan nem tudott a fagylaltról, még akkor sem, ha Ön is a nagy rajongók táborába tartozik. Ezeket mutatjuk be most a Hűtőmesternél.

Mennyi az annyi?

Egy gombóc elfogyasztásához átlagosan 50 nyalás szükséges. Legközelebb, amikor egy gombócot rendel, számolja meg, Önnek mennyi szükséges egy gombóc elfogyasztásához! Gyorsan kiderül, hogy az átlagos, átlag alatti vagy átlag feletti fagylaltfogyasztók táborába tartozik. Egy kis gyakorlással könnyen elsajátíthatja a tökéletes technikát, hogy a lehető leghatékonyabban, fagylaltja minden cseppét kiélvezze.

Soha többé pillanatnyi fejfájás / “agyfagyás”

Gondolkozott már azon, miért kezd el fájni a feje, ha túl hideg fagylaltot eszik? Biztosan tapasztalta már azt a kellemetlen érzést, amikor a túl hideg ételtől vagy italtól egy pillanatra vagy akár pár percre úgy érzi, minta lefagyna az érzékelése. Ez a jelenség rendszerint akkor történik, ha a szájpadlásban található idegek túlreagálnak a szájüregi sokkra és jelzik, hogy az agynak fűtésre van szüksége. A kellemetlen érzés gyorsan enyhíthető, ha a szájpadlását nyelvével elkezdi melegíteni vagy iszik egy pohár langyos vizet.

Nincs olyan, hogy túl sok gombóc

A legmagasabb fagylalt Guiness rekordját jelenleg egy 3,08 méteres fagyi tartja, amelyet 2015 júliusában Norvégiában állítottak be. A teljes fagylalt súlya meghaladta a 95 kilogrammot, melyhez 1080 liter jégkrémet, 60 kilogramm csokoládéöntetet és 40 kilogramm dzsemet használtak. Helikopterre volt szükség, hogy a fagyit a hivatalos mérés után a gyárból a Kristiansand-kikötőbe szállítsák. Az édesség a Tall Ships Race eseményre készült, ahol a szerencsés résztvevők között került szétosztásra.

Úgy gondolja, túl sok jégkrémet eszik?

Mit gondol, melyik ország fogyasztja a legtöbb jégkrémet? Egy 2017-es tanulmány szerint még európai szomszédainkhoz képest is kevés jégkrémet eszünk. Meglepő módon az európai jégkrémfogyasztást a skandináv államok vezetik. Eredményesen kihasználják a rövid nyarat. Finnország, Svédország és Dánia is bekerült az első tízbe. Az abszolút győztes azonban Új-Zéland, ahol évente 28 liter/fő jégkrém fogy, ami a magyar átlag több mint ötszöröse.

Már a klasszikus nápolyi fagylalt sem a régi

A nápolyi fagylaltkehely a legtöbb helyen a klasszikus csokoládé-vanília-eper kombinációt jelenti. Azonban ez nem volt mindig így. A nápolyi fagylalt eredetileg pisztáciából, vaníliából és cseresznyéből állt, hogy színeiben visszatükrözze az olasz nemzeti lobogót. Jobban belegondolva a magyar zászló színeit is hűen követi ez a kombináció. Nem is kell jobb érv, hogy mi is büntetlenül fogyaszthassuk.

 

A blog támogatója a 100%-ig magyar tulajdonban lévő, hűtőkamrák, hűtött terek, és hűtőkamraajtók gyártásával foglalkozó Hűtőépítő Kft.