legkondi

A nyári időszakban vannak lakások, ahol a hőség elviseléséhez elengedhetetlen a klíma. Azonban rengeteg kellemetlenséggel járhat, ha nem megfelelően állítjuk be légkondinkat. Ha nem a szobák paramétereihez igazodva, olcsó és rossz minőségű split klímákat használunk, nemcsak a villanyszámlánk növekedhet meg akár 20%-al is, hanem különböző betegségeket is összeszedhetünk. Mindezek elkerülése érdekében a legcélszerűbb szakemberhez fordulni mind az üzembe helyezés, mind pedig a kiválasztás tekintetében.


Klíma okozta leggyakoribb betegségek
Elsősorban az elhanyagolt, nem tisztított berendezések okozzák a legtöbb bajt. A megfázásért, nátháért nem a hideg, sokkal inkább a különböző baktériumok a felelősek. Mivel a légkondicionáló berendezés alkatrészeiben lecsapódik a pára, pangóvíz alakulhat ki, felgyülemlik a por, melyek a baktériumtelepek melegágyai. Emellett gyakran okoz még szemszárazságot, kötőhártya gyulladást, sőt arcüreggyulladást a klímaberendezés. Rendszeresen tisztított eszköz megfelelő működtetés mellett teljesen biztonságos. A szobákban, kocsikban valamint a szabadban a hőmérsékletkülönbség ne legyen nagyobb 6C -nál.

Hűtés költségei
A légkondícionálok működtetése igen költséges. Elsősorban a nagy energiaigény és a viszonylag kis hatásfok az oka annak, hogy a lakások sokba kerül. Egy átlagos méretű szobát tekintve, egy nem túl nagy 5 KW hűtési teljesítményű berendezést alapul véve a mai áramárak figyelembe vételével óránként 70-80 Ft. Éppen ezért érdemes alternatív hűtési módokat is alkalmazni.

Alternatív hűtési módok:
Megfelelő falszigetelés: télen nyáron elengedhetetlen. Ez az első és legfontosabb feltétele az energiatakarékos szobahőmérsékletnek

  • Redőny, reluxa: Érdemes árnyékolni a nappali hőség esetén. Ha nem vagyunk otthon, nincs szükségünk sok fényre, húzzuk le teljesen a rolót, hajtsuk be a spalettát, de megfelelő beállítással napfényt is juttathatunk a helyiségekbe
  • Párologtatás: a párolgás hőelvonással jár, szárítsuk ruháinkat a lehűteni kívánt helyiségekben. Ezek együttes alkalmazásával akár 4C -ot is nyerhetünk.

Klímaberendezések fajtái:

Split klíma: Napjainkban nagyon elterjedten a split klíma berendezések nyújtanak megoldást. A split klíma esetében nem jár túl nagy bontással a telepítés, ezért már lakott lakterekben is megoldható felszerelésük. A split klíma karbantartása nagyban hozzájárul a berendezés hosszú élettartamához, és optimális energiafelhasználásához. Erről külön menüpontban olvashat honlapunkon.

Mobil klíma: Kisebb helységekben használatos a mobil klíma, nem kell telepíteni, egyszerű a karbantartása, nincs helyhez kötve, viszont nem jó az energia-kihasználása, ezen kívül zajos, és lényegesen kisebb hatásfokú, mint egy split készülék. A mobil klíma berendezéseket csak egyetlen helyiség (kb. 20-40 m3-ig) kiszolgálására alkalmazzák.

Inverteres klíma: Ezeknek a klímaberendezéseknek az előnye az On-OFF készülékekkel szemben több oldalról is megmutatkozik. Az inverteres klíma szabályozza önmagát működés közben és mindig csak annyira üzemel a kompresszor amennyi teljesítményre éppen szüksége van a berendezésnek. Az inverteres klíma a folyamatos üzem következtében akár 40-50% al kevesebb energiát igényel a hagyományos készülékekhez képest, ez a mai, emelkedő energia árak mellett egyre fontosabb tényező!

Klímák telepítéséhez
Mindig hívjunk szakembert, aki megfelelő végzettséggel rendelkezik. A helyiséget felmérve állapítja meg az igényeket és biztosan a megfelelő megoldást fogja ajánlani. Kérdezzük ki a mellettünk lévők véleményét is, mert a klíma működése zajjal jár. Társasházak esetén tájékozódjunk, mert vannak egyedi építési szabályok, melyek megtilthatják

Forrás: Budapesti Piac http://www.bppiac.hu