A gyorsfagyasztott halrudacska egy sokak által kedvelt étel, ízletes, egészséges és ráadásul pillanatok alatt elkészíthető. Kisgyermekes családoknál a legnépszerűbb, mivel szálkamentes, így egészen kicsik is fogyaszthatják. Emellett egyszerű az elkészítése és megfelelően tárolva hosszú ideig eláll, ezért is fontos nagy figyelmet szentelni annak, hogy a hűtés megfeleljen az élelmiszerbiztonsági és egyéb minőségi kritériumoknak.

Most, hogy beköszöntött az igazi nyár, a meleg miatt még nagyobb jelentősége van a szabványok betartásának, nagyon kell figyelni a helyes élelmiszertárolásra. A gyártók a szavatossági időt csak megfelelő tárolási körülmények között garantálják, így ha eltérünk az optimális tárolási hőmérséklettől vagy nő a páratartalom, akkor az plusz élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelent. A nyári időszakban érdemes hűtőtáskával érkezni a bevásárláshoz, hogy ne szakítsuk meg a hűtési láncot és tegyük lehetővé a baktériumok elterjedését az élelmiszer felületén. Továbbá ügyeljünk rá, hogy élelmiszert felolvasztás után tilos visszafagyasztani, ezért mindig csak annyit vegyünk elő, amennyit valóban el is fogyasztunk.

A weboldalunkon elérhető egy részletes, kereshető hűtőkamra specifikáció határozó minden élelmiszerre külön lebontva. Ha esetleg fejtörést okozna, hogy egy adott élelmiszert pontosan milyen körülmények között célszerű tárolni és meddig eltartható, két kattintással megtudhatja a szakértők által validált értékeket.

A NÉBIH Szupermenta terméktesztjén alaposan megvizsgálták a Magyarországon forgalmazott halrudacska termékeket. Szakértők segítségével állapították meg, hogy a hazánkban kapható termékek megfelelnek-e a hatályos előírásoknak. Magyarországon összesen 30 féle halrudacska van forgalomban, melyek nagy részét külföldön csomagolják. Mindössze két terméket csomagolnak hazánkban. Érdekesség, hogy a legtöbb halrudacska Lengyelországból, Németországból és Észtországból érkezik.

A vizsgálat során több olyan szempont szerint elemezték a piacon elérhető termékeket, melyek a halrudacskák minőségéről árulkodnak. A NÉBIH két kategóriára bontotta a termékeket, a halszeletből készült panírozott halrudacskákra és az aprított jellegű termékekre. A mechanikusan lefejtett halászati termékek esetében magasabb lehet a kalciumtartalom, mivel a termelés során a csontot is felhasználják. A termék jellegére vonatkozó információt fel kell tüntetni a csomagoláson, csak így felelhet meg a szabályozásoknak.

Vizsgálták a halrudacskák nehézfémtartalmát, ez az érték főleg a halak természetes élőhelyétől függ, és az emberi szervezetbe jutva számos káros hatást idézhetnek elő. A vizsgált termékek közül mindegyik megfelelt a nehézfémekre vonatkozó előírásoknak. A termékek sótartalmát is ellenőrizték, emellett a magas fehérjetartalom és az alacsonyabb zsírtartalom is kiemelt tényezők a halrudacskákra vonatkozó szabványok vizsgálatánál.

A szakértők szerint az ízélmény sokkal nagyobb a filés halrudacskák esetében, és általában kevésbé kedveltek az aprított alapanyagú termékek, ezért amennyiben magas minőségre törekszünk, az előbbi a jobb választás.

A NÉBIH íztesztje során szó esett arról, hogy mitől lesz jó egy halrudacska, fontos a karakteres íz és a friss hatás, mások a bundázás jellegzetes sült ízét emelték ki. Alapelvárás volt a szálkamentesség, illetve hogy ne legyen túl zsíros, és túl száraz sem.

A hűtésre vonatkozó szabványok betartása nagyban hozzájárul a halrudacskák minőségének fenntartásához, ezért fontos alaposan tájékozódni az egyes termékek optimális tárolási feltételeiről.

A blog támogatója a 100%-ig magyar tulajdonban lévő, hűtőkamrák, hűtött terek, és hűtőkamraajtók gyártásával foglalkozó Hűtőépítő Kft.