Ha Balaton, akkor „strandkaja”, ha „strandkaja”, akkor hekk, mely a legnépszerűbb ételek közé tartozik a strandolók körében. Azonban tévhit kering körülötte, hiszen a „balatoni hekk” a szóbeszéddel ellenben az Atlanti-óceán európai partjai mentén őshonos, ezért fontos, hogy a halsütödék a megfelelő hűtést biztosítsák a közkedvelt étel alapanyaga számára.

Az üzemeltetőknek nincs mindig egyszerű dolguk, ha a megfelelő minőséget akarják biztosítani a kánikulában. A NÉBIH Szupermenta korábban körbejárta a Balatont, és 13 halsütödét tesztelt, olyan aspektusok figyelembe vételével, mint:

 • élelmiszerbiztonsági,
 • érzékszervi,
 • laboratóriumi,
 • és kedveltségi szempontok.

Mielőtt megkezdődik a vakáció a magyar riviérán, érdemes feltérképezni a környék legmegbízhatóbb halsütödéjét, hogy teljes lehessen a nyaralás élménye a bakancslistás sült hekkel.

Íme az összesítés

A szakemberek teljeskörű vizsgálatot végeztek a kijelölt halsütödékben, így olyan szegleteket is szemügyre vettek, melyek a vendégek számára „láthatatlanok”.

Az ellenőrzött helyekből

 • 2 vendéglátóhely minden előírásnak megfelelt,
 • 6 esetben figyelmeztetésre került sor kisebb hiányosságok miatt.
 • 5 sütödére bírságot szabtak ki,
 • és egyetlen esetben a tevékenységet is korlátozta a NÉBIH ellenőrző bizottsága.

Az üzemeltetők pótolták a hiányosságaikat, így a főszezonban már az előírásoknak megfelelően várták a vendégeiket.

Ígéretes eredmények

A mikrobiológiai vizsgálatok jó eredménnyel zárultak, amely azt jelenti, hogy a késztermékben kórokózóknak és szennyeződéseknek nem volt nyoma.

A tengeri halak parazitái, nehézfém tartalma negatív eredményeket produkáltak, így ezek nem figyelmeztetnek veszélyre.

A vásárlók megtévesztése

A témával kapcsolatban nyugodtak lehetünk, ugyanis a balatoni vendéglátók jól szerepeltek, nem tévesztik meg az éhes üdülőket. Egy esetben hirdettek „Balatoni halászlé”-t, mely pangásiusból készült. Tény, hogy a halászlé a Balatonnál készült, így méltó a elnevezésére, ám mégsem nevezhető fair kommunikációnak, ha az alapanyag lenne a névadója az ízletes bográcsételnek.

A hekk az új olajos hal?

Nem.

A népszerű étel elkészítése komplex feladatnak bizonyul. A megfelelő hűtést követően, az előkészítés után, a sütéséhez nagyon fontos a felhasznált zsiradék minősége, mennyisége és hőmérséklete. Ezeken kívül még a sütési időre is oda kell figyelni, azonban az eredmények valamennyi minta alapján rendben voltak, így az egészségre nézve nem jelent kockázatot az elkészítés módja.

Az érzékszervi vizsgálat eredményei

A NÉBIH mobil érzékszervi vizsgálóbizottsága a 20 pontos súlyozó faktoros módszert alkalmazta a 13 vizsgálat során, melyek alapján

 • 2 kiváló,
 • 2 átlag feletti,
 • 4 átlagos
 • és 5 sült hekk átlag alatti minősítést kapott.

A higiéniai vizsgálat során begyűjtött adatok sem voltak teljesen makulátlanok, ugyanis 2 sütöde kivételével mindenhol megjelentek a hiányosságok, baktériumok, szennyeződések, melyek akár ételmérgezést is okozhatnak a helytelen anyagkezelés következtében. Mivel a frissensült hal volt a vizsgálat fókuszában, ezért ezek az eredmények nem bírnak jelentősebb kockázattal, de a szabályok és előírások betartása fontos a rizikó mértékétől függetlenül.

Összességében elmondható, hogy a halsütödék nem zárták rossz eredménnyel a szezon eleji ellenőrzést, és még volt idejük korrigálni hiányosságaikat. A kedveltségi teszt alapján kiderült, hogy az északi parton az Új Fogas Büfét érdemes meglátogatni Alsóörsön, amennyiben az előírások betartását is szem előtt tartva igazán finom sült hekkre vágyik az ember, de a déli part szerelmesei is bátran betérhetnek a Nádfedeles Halsütőbe Balatonlellén, mert nem fog csalódást okozni.

A frissensült ételek frissességért a megfelelő hűtés a felelős, melyre az üzemeltetőknek kiemelt figyelmet kell fordítaniuk, hiszen a kánikulában és a túlhevült konyhában ezt a tulajdonságot a legnehezebb megőrizni a kívánt minőség elérése érdekében.

A blog támogatója a 100%-ig magyar tulajdonban lévő, hűtőkamrák, hűtött terek, és hűtőkamraajtók gyártásával foglalkozó Hűtőépítő Kft.