A nyári kánikula időszakában a nyaralók, strandolók, a gyermekek és úgy általánosságban az édes élvezetre vágyók körében is talán a legnépszerűbb hűsítő finomságai a fagylaltok és jégkrémek. Könnyen beszerezhetőek akár a mindennapok során az élelmiszerüzletekben, a vendéglátóhelyeken, nyaralás során büfékben vagy mozgóárusok kínálatában is ezek a frissítő, jeges csodák.

Fontos azonban, hogy fogyasztóként is körültekintőek legyünk, hogy ezekben a meleg napokban hol vásároljuk meg a jeges felüdülést nyújtó fagylaltot, jégkrémet. Ezen termékek esetében különösen fontos a speciális körülmények között történő, higiénikus és biztonságos elkészítés, szállítás és tárolási folyamatok, hogy az élelmiszerbiztonsági kockázatot minimalizálhassuk.

Az optimális hőmérséklettől eltérő, helytelen tárolás például komoly esélyt ad a mikroorganizmusok, baktériumok elterjedésének, melyek a termék megromlásához és elfogyasztásuk esetén akár ételmérgezéshez is vezethet.

Tehát kijelenthetjük, hogy elengedhetetlen körülmény minden esetben a szükséges személyi és tárgyi feltételek, berendezések megteremtése, működtetése és a higiénia folyamatos fenntartása.

Egyes helyeken hűtőkamrákat használnak erre a célra. A Hűtőépítő Kft., mint hiteles, hazai hűtőkamrák építésével, kivitelezésével is foglalkozó cég ajánlásait, információit megtalálhatjuk honlapjukon. Itt elérhetőek szakértőik ajánlásai is, melyek segítséget nyújtanak abban, hogy kiknek és miért érdemes hűtőkamrában tárolni az élelmiszereket, illetve milyen üzemeltetési feltételei vannak ezeknek a speciális, ipari méretű „hűtőszekrényeknek”, melyekkel biztosítják, hogy a fagyi nem csak finom, de biztonságosan fogyasztható is maradjon szavatossági idejének teljes tartamában.

A minőséget, íz-élményt érdemes megvizsgálnunk a helyes fogyasztói szokások és tárolási feltételek mellett egyéb szempontból is.

 Ehhez a NÉBIH Szupermenta tesztjeit hívtuk segítségül, hogy a nyár egyik meghatározó édességét kiértékeljük a magyar piacon. Az egyik megközelítésben 18 féle vanília jégkrém minőségét vizsgálják összetétel és mikrobiológiai vizsgálatok alapján, illetve kitérnek a glutén-, laktóz- és tejfehérjementes vagy a diabetikus termékkategóriákra is.

A laborvizsgálatok alapján minden termék tápérték megjelölése megfelel a benne foglaltaknak, az EU-s útmutató által meghatározott tűréshatárok figyelembevétele alapján. Emellett vizsgálták a mikroorganizmusok (Salmonella, a Listeria monocytogenes és az Enterobacter) jelenlétét is, melyek laboratóriumi eredmények alapján nem voltak kimutathatók egyik termékben sem.

Másik tesztjük során a nyaralók döntésének megkönnyítésére 20 felkapott balatoni fagyizót, cukrászdát és kínálatukat vizsgálták szakértők és laikus kóstolók egyaránt.

A legfontosabb tényező az összbenyomás volt, ezen belül három fő szempont alapján rangsorolták a vizsgált fagylaltozókat: kedveltségi vizsgálat, élelmiszerbiztonsági ellenőrzés és az érzékszervi bírálat.

A vizsgálatból egyértelműen kiderült, hogy a tesztelt helyek üzemeltetői törekednek az élelmiszerbiztonsági szabályok betartására.

A fagylalt minősége és a szabályok betartása mellett vizsgálták azt is, hogy milyen a kiszolgálás minősége, a hely felszereltsége, higiéniája és, hogy megfelelően figyelembe veszik-e a speciális étrendű fogyasztók igényeit is.

A NÉBIH tesztje nem ad okot aggodalomra, jól teljesítettek a fagyik. Általánosságban elmondhatjuk, hogy finomnak bizonyultak, viszont a kellemes légkört számos helyen beárnyékolta a személyzet termékekkel kapcsolatos tájékozatlansága és udvariatlansága.

Végkövetkeztetésképp leszűrhetjük, hogy fogyasztóként alapvetően bízhatunk a hazai fagylalt és jégkrém jó minőségében, de fontos, hogy biztonsági szempontból valóban körültekintően válasszuk meg a vásárlás helyét, főleg a hűtési kvalitásuk tekintetében.

A blog támogatója a 100%-ig magyar tulajdonban lévő, hűtőkamrák, hűtött terek, és hűtőkamraajtók gyártásával foglalkozó Hűtőépítő Kft.