A legtöbben tisztában vagyunk azzal mennyire fontos, hogy a rendszeres reggeli a mindennapjaink részévé váljon és arra is figyelünk, hogy milyen ételeket fogyasztunk el ilyenkor.

Az egyik ilyen kedvelt termék a kefir, amit a dietetikusok is jó szívvel ajánlanak. Sokféle típus létezik, például klasszikusok, ízesítettek és a kaukázusiak. Utóbbiakra most bővebben is kitérünk, a NÉBIH tesztjei alapján kiderítjük, hogy mely márkák a legjobb minőségűek. Megvizsgáljuk azt is, hogy mit jelent, hogy egy kaukázusi kefir megfelelő minőséget képvisel, és hogyan tudják a kereskedők és mi, fogyasztók is megőrizni a termékminőséget. 


Kaukázusi Kefir – mit is jelent a név valójában?       

Egy érdekes fogalommal állunk szemben, mivel valójában nem létezik rá még hivatalos meghatározás egyetlen szakirodalomban sem. A Magyar Élelmiszerkönyv ad egy kis támpontot hozzá, mely a kefirt magát, mint savanyított tejterméket határozza meg.

Tapasztalati elbeszélések alapján teszünk csak különbséget, melyek szerint a kaukázusi kefir intenzívebb ízű, állagában és szénsav-, alkoholtartalmában eltérő a normál termékcsoporttól.

A Teszt

Vizsgálatai során a NÉBIH 18 márkát tesztelt, melyek közül egyet külföldi, és a másik 17-et pedig 8 hazai gyártó állít elő.

Élelmiszer- és minőségbiztosítási szempontokat figyelembe véve végeztek vizsgálatokat minden terméken a következő tulajdonságok alapján.

Fehérje-és zsírtartalom

Ezen a próbán minden márka jól vizsgázott, ami más, korábban vizsgált árucikkek esetében nem mindig volt így, gyakran nem feleltek meg a csomagoláson feltűntetett értékeknek. Itt hihetünk a zsírszegény megnevezésnek, ahol feltüntették, ott mind a 9 esetben hitelesen használják.

Vitamin- és alkoholtartalom

Az emberi szervezetnek napi szinten kb. 2,0µg B12 vitamin bevitelére van szüksége. A labor analízis 0,431µg/100g mennyiséget mutatott ki átlagosan a termékekben, szóval ezt fél liter kefir elfogyasztásával fedezhetjük is.

Az alkoholtartalom ismételten egy érdekes téma, erre sincs hivatalos szabályozás, nemzetközi szakirodalomban találhatunk mennyiségi értékeket említés szintjén,  g/100g aránypárt tekintve 0,2-0,4%-os mértékben.

A labortesztelések meglepő eredményt hoztak, a vizsgált kaukázusi kefirek között az esetek több mint felében a megadottnál nagyobb mennyiségben volt kimutatható az etil-alkohol szint.

Ettől persze nem válik a kaukázusi kefir alkoholos itallá, de fél liternél nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén ajánlatos fejben tartani ezt a tulajdonságát.

Káros anyag kioldódás

Ez a kutatás abszolút pozitív eredménnyel zárult, kimutatták, hogy a csomagolóanyagokból, PET palackokból és kupakokból nem történik káros anyag kioldódás a termékekbe.

Élőflóra, biológiai folyamatok

Mivel a kaukázusi kefir speciális mikroorganizmusok, tejsavbaktériumok és élesztők hozzáadásával készül, így fontos kitérnünk a biológiai folyamatokra is. A Magyar Élelmiszerkönyv konkrétan meghatározza, hogy a kefireket milyen tenyészetek hozzáadásával kell elkészíteni és azt is, hogy élőflórás termékeknek mennyi élőcsíra számmal kell, hogy minimálisan rendelkezzenek. A most vizsgált termékek mindössze csak két alkalommal feletek meg az előírásoknak, az első tesztek után a többinél alacsonyabb volt ez a szám a minimális értéknél. A problémás esetekben tovább folynak a vizsgálatok, és a bizonyítottan nem kielégítő minőségű élelmiszerek hiányosságait a hatósági figyelmeztetés után a gyártóknak kötelességük kijavítani a gyártás során.

Kóstolás, kedveltségi vizsgálat

Egy vakteszt során szakemberek és laikusok részvételével tesztelték az íz, illat, szín és külső megjelenés szerint pontozták a jelölt kefireket. Az összesítések alapján a legkedveltebb címet a Danone kaukázusi kefir nyerte el, a második helyen a Milli végzett, ugyan ízében ő volt a kedvenc, de a teljes győzelem most így sem az övé lett. A harmadik dobogós helyet pedig a Sissy márkájú kaukázusi kefir kapta meg.

Az átfogó tesztek során kaptunk egy kis ízelítőt a kaukázusi kefirek világából, hogy mely márkákat érezték tesztelőink a legjobbaknak. Azonban azt is fontos megemlíteni, hogy a termékek minőségének megőrzése a gyártás után is fontos feladat. Elengedhetetlen a hűtőlánc folyamatos fenntartása a szállítástól egészen a reggeli asztalra kerüléséig, és a tárolás során a megfelelő környezet kialakítása is az adott élelmiszer típusnak megfelelően.

A blog támogatója a 100%-ig magyar tulajdonban lévő, hűtőkamrák, hűtött terek, és hűtőkamraajtók gyártásával foglalkozó Hűtőépítő Kft.