Hűtőmester

ipari és kereskedelmi hűtés szakmai blog

Hutomester

Ha már tervezünk, tervezzünk okosan…

2 hozzászólás

hutokamra_tervezes1

A kivitelezést végző cégeknél rendszeresen felmerülő probléma, hogy a potenciális beruházók nulla adattal próbálnak információt és beruházási ajánlatot szerezni egy egész hűtőkomplexum kivitelezési és üzemeltetési költségeire vonatkozóan. Ez sajnos visszatérő probléma, így elhatároztam, hogy összeszedem azokat az adatokat, amelyek a tervezéshez szükségesek. Csak az előzetes tervezést követően lehetséges a hűtéstechnikai és logisztikai kalkuláció! Ebben a tervezési folyamatban a beruházónak már kész elképzelésekkel kell rendelkeznie, amellyel segíti a tervezést végző kollégát.

 

„Árajánlatot kérek egy 700 vagonos hűtőházra” vagy „40000 tonnás hűtőt szeretnék, legyen, szíves tájékoztatni a működtetéshez szükséges munkaerőről és az üzemcsarnok méreteiről.”

 

Először is leszögezném, hogy tervezés nélkül nem lehetséges a költségek előzetes kalkulációja. A kivitelezési ajánlatkérések ilyen szintű megnyilvánulása a projektet az első pillanattól a komolytalanság bélyegével látják el. Ezer kérdés merülhet fel mind a tervező, mind a kivitelező részéről. Milyen méret, milyen technológia, terek megoszlása, szociális blokk, áruforgás, hűtési igény, stb… Persze a tervezés pénzbe kerül, de remélhetőleg nem a tervezési költségektől fog egy több tízmilliós vagy még nagyobb beruházási igényű projekt függeni.

 

A tervezési fázis megkezdéséhez az alábbi adatokkal kell készülnie a beruházónak, aki – vélhetően – szakembere az adott beruházási területnek, tehát a legtöbb kérdésre tud válaszolni, a tervezéshez vázlatokkal és adatokkal készül.

A hűtőkomplexum tervezését a következő szakterületekkel együttesen célszerű előzetesen egyeztetni (ez függ attól, hogy csak tárolás, vagy feldolgozás is lenne):

 • Élelmiszer technológus szakember (segít a hűtőház és élelmiszeripari technológia kidolgozásában, valamint elrendezési vázlatokat ad a tervezőknek)
 • Hűtéstechnológiában jártas épületgépész és építész-tervező szakember (elkészíti az elképzelések alapján a terveket, amelyeket a kivitelezőknek át lehet adni)
 • Hűtéstechnológiai tervező mérnök (hűtőgépészet méretezése, specifikáció kidolgozása az építész rajzok és technológiai rajzok alapján)
 • Energetikus szakember (energia fogyasztás és megtakarítási pontok a fenti szakterületek adatai alapján)

hutokamra_epites1

A hűtés szempontjából általában számos kérdés vetődik fel, amelyet érdemes már a tervezési fázisban tisztázni, mielőtt kivitelező cégekhez fordul a beruházó ajánlatkérési szándékkal.

 • terek és kiszolgáló terek mérete és elrendezése, figyelembe véve a léghűtők igényeit (rakatok felett legyen hely a hűtésnek)
 • kívánt hőfok (tárolási és esetleges lehűtési hőmérséklet)
 • kívánt tárolási technológia
 • betárolt áruféleség jellemzői
 • tárolandó árumennyiség
 • áruforgás (napi áruforgás)
 • potenciális hőveszteségek
 • betárolási hőmérséklet
 • lehűtési hőmérséklet
 • lehűtési időtartam
 • hűtőtéri nyílászárók típusa (nyílóajtó, tolóajtó, szekcionált kapu, gyorskapu, stb)
 • stb..

Ezen adatokat a fenti szakterületekkel egyeztetve a beruházók már konkrét elképzelésekkel kereshetik meg a kivitelező cégeket. Lehetőség van olyan megoldásra is, hogy a kivitelezést végző cég a fenti szakterületeket összegyűjtve megtervezteti a hűtőház komplex kiviteli tervét. Természetesen ennek mindenkor költsége lesz, de ez a tervezési költség elkerülhetetlen egy megközelítő vagy pontos beruházási költségigény kalkulációjához.

Previous post

Az előlap mögött. A szűrőrendszer.

Next post

Mi is az a hűtőlánc?

 1. Antal Ildikó

  Szeretnék kérni egy árajánlatot egy kb 3 x 4 méteres hütőkamrára , sajtérlelés céljábol .

 2. Huszár Mihály

  Tisztelt Hűtőmester!
  Egy 2x2x1,90m magas (hasznos terület) hűtőkamráról szeretnék árajánlatot kérni.Padlózattal,ajtóval,kültéri
  aggregáttal ami 10m-re lenne a hűtőkamrától.A hűtő 0-5fokot tudja.Válaszát előre is köszönöm.

  Huszár Mihály
  06-20 5747-213

Vélemény, hozzászólás?

Hűtőmester

ipari és kereskedelmi hűtés szakmai blog