Funkciók

Fejlettebb gyártók hűtőiket 0 °C zónával látják el, ami megnöveli az élelmiszerek eltarthatóságát. Ha a hűtőszekrény belső hőmérséklete 0 °C felett van, akkor a belső pára hőmérséklete is magasabb mint 0 °C. Viszont ha a hőmérséklet 0 °C alatt van, a páraszabályozó megoldja, hogy a pára hőmérséklete 0 °C felett legyen, így a zöldségek, gyümölcsök frissebbek maradnak, ugyanis a pára nem fagy rájuk.

Emiatt szokták a hűtőszekrény aljába elhelyezni az úgynevezett pinceszakaszt. A hőmérséklet itt ugyanis mindig 0 és 1 °C között, vagyis fagypont felett van. Itt nagyon magas a páratartalom, emiatt alkalmas a zöldségek és a gyümölcsök hosszabb ideig való tárolására.

A régebbi készülékeknél a hűtőtér belsejében lehetett állítani a hűtés intenzitását. Mostanság ezt a hűtőn kívül helyezték el, így elkerülve az ajtó sokszori nyitását, amely a gép fogyasztását növelheti. A hűtőszekrények ideális belső hőmérséklete 3 és 7 °C között állítható. Újabb verziókban ezt a készülék automatikusan végzi. Az optimális hőmérsékletet az élelmiszerek mennyiségéhez állítja. Például, ha bevásárlás után sok szobahőmérsékletű élelmiszert rakunk a hűtőbe, akkor bekapcsol a szuper hűtés. Ez arra szolgál, hogy mihamarabb az optimális hőmérsékleten tárolhassuk ételeinket.

A kompresszor szabályozza a hűtőtér hőmérsékletét. Ha a berendezésben csak egy kompresszor van, akkor a hőmérsékletet csak egyféleképpen lehet szabályozni, ha viszont kettő, akkor egymástól függetlenül is állítható a hűtő és a fagyasztó hőmérséklete.

Egy másik fontos szempont a fagyasztóknál a fagyasztókapacitás. Ez az érték megmutatja, hogy készülékünk mekkora mennyiségű élelmiszert képes lefagyasztani egy nap alatt a megfelelő hőmérsékletre. Minél hamarabb sikerül elérni a kellő szintet, annál kevesebbet veszít ételünk ízéből, vitamintartalmából és minőségéből.

Fagyasztóknál és mélyhűtő rekesznél számít a „zúzmarás” csillagok száma, ez a fagyasztási hőmérséklet intervallumokat jelzi. A csillag nélküli fagyasztó jégkocka készítésre, alkalmas körülbelül -1 °C-ra hűt. Az egy *-gal jelölt berendezések -6 °C-ig fagyasztanak, ezek jégkocka készítésre, jégkrém tárolására alkalmasak. A két csillagos készülékek -12 °C-ra képesek lehűteni a betett ételeket, körülbelül 2-3 hétig alkalmasak mirelit tárolására. A ***-os fagyasztók maximum -18 °C-os fagyasztásra képesek, 30-90 napig tárolhatunk ételeket az ilyen fagyasztórészben. A négy csillagos hűtők és fagyasztók -18 °C alá is képesek elmenni, ezekkel a készülékekkel már nem okoz gondot az élelmiszerek akár 90 napos tárolása, illetve a mirelit készítése sem.

A ma forgalomban lévő készülékek zömét ellátták antibakteriális védelemmel. Ez egy ezüstionos filmfelületet takar, ami gátolja a penészesedést és gombásodást.

A modern készülékeken a szellőztető rendszernek köszönhetően a hűtőszekrény különböző részein különböző hőmérsékletet állíthatunk be. Egyes készülékekben van jégadagoló rendszer is, amivel jégkockát, törtjeget és hidegvizet lehet adagolni. Ez általában a side-by-side hűtőknél fordul elő, de ezekhez a berendezésekhez nélkülözhetetlen a közvetlen vízcsatlakoztatás.
A fagyasztók egy részét ellátták azzal a tulajdonsággal, hogy képes a szintenkénti fagyasztásra. Így teljesen egyenletes a hőmérséklet eloszlás. Élelmiszerek tárolása szempontjából ez jó tulajdonságnak számít. Fontos, hogy az ajtó tökéletesen szigeteljen, hiszen ellenkező esetben a szekrény könnyen deresedik-jegesedik.

Ne feledkezzünk el arról, hogy a hűtőszekrényeket állítva kell szállítani. Amennyiben nem így teszünk, akkor még a beüzemelés előtt egy darabig állítva kell tartani, de célszerű egyébként is fél-egy órát várni, hogy az olaj visszafolyjon a kompresszorba. Ügyeljünk arra is, hogy a készülék vízszintesen álljon.

Üzembehelyezéskor figyeljünk arra, hogy csak jól szellőztetett és száraz helyiségben működnek jól a hűtők, és semmiképp se toljuk teljesen a falhoz a készüléket.
Forrás: http://tippek.kirakat.hu

A cikk első részét itt olvashatod:
https://hutomester.hu/hogyan-vasaroljunk-hutoszekrenyt-1-resz/

A blog támogatója a 100%-ig magyar tulajdonban lévő, hűtőkamrák, hűtött terek, és hűtőkamraajtók gyártásával foglalkozó Hűtőépítő Kft.