Miért éppen Tatán?

Tata 24 ezer lélekszámú kisváros, a Bécs-Budapest autópálya mentén fekszik. A18. században a befolyásos Eszterházy család tulajdonába került a kedvező természeti és kulturális adottságokkal, gazdag történelmi múlttal rendelkező város. Javarészt nekik köszönhető a mai impozáns, barokk elemeket őrző arculat kialakítása. A19. század végére és a 20. század elejére a város kedvelt pihenő-nyaraló hellyé vált, amellett, hogy az adott korszak jelentős ipari fejlődést is hozott magával.

A város minden évszakban vonzó, de legizgalmasabb nyáron: ekkor az Öreg- és a Cseke-tó partja színpompás kulturális fesztiválok, szabadtéri koncertek, rangos sportrendezvények helyszíne.

Alapítás a történelmi hagyományok útján

Az ipari tevékenységeknek a városok szívéből történő kitelepítése logisztikailag kedvező fekvésű, korszerű infrastruktúrával ellátott ipari területekre a gazdasági szféra és a lakosság számára egyaránt kedvező településfejlesztési törekvés, mely ipari parkok létrejöttét ösztönözte. Ez a szándék hozta létre a Tata Déli Ipari Parkot is, mely ugyan a város közelében, de attól mégis jól elhatárolt helyen, az M1-es autópálya közvetlen szomszédságában található.

A terület iparfejlesztésének I. ütemében, 2000-ben Tata Város Önkormányzata értékesítette és közművesítette az ott található 8 hektáros ingatlanait – ezek ma az ipari park magját képzik. Majd a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium pályázatán a terület 2002 májusában elnyerte az ipari park cím használatának jogát. Ezzel hivatalosan megalakult a Tatai Ipari és Logisztikai Park és így az ipari parkba települő cégek jogosulttá váltak az őket illető kedvezmények felhasználására.

A Tatai Ipari Park II. ütemének (zöldmezős) közművesítése és értékesítése 2006 őszén indult meg a GEDIA cég 7 hektáros termelő beruházásával.

A közművesítést és területfejlesztést napjainkban a területen ingatlantulajdonnal rendelkező magánszemélyek által létrehozott Barina Kft. végzi, mely társaság 2006 októberében alakult.

A társaság nemrégiben az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) pályázatán további fejlesztésre és PR tevékenységre felhasználható összeget nyert el, még inkább erősítve ezzel a Tatai Ipari Park pozícióját és megteremtve a további zöldmezős beruházások lehetőségeit.

Zöldmező, innováció


A Tatai Ipari Park típusát tekintve zöldmezős, a város adottságaira, de önálló infrastruktúra telepített ipari park. Az ipari park tágabb szomszédságában több olyan oktatási- és egyéb jellegű intézményt, létesítményt találunk, amelyek szükségesek a Tatai Ipari Park cégeinek működéséhez és azok hatékonyan kapcsolódhatnak annak termelési rendszerébe (pl. középiskolák, közeli felsőoktatási intézmények).

Az ipari park a befektetők számára nagy vonzerővel bír, de nemcsak azért, mert a beruházás előkészített – infrastruktúrával, menedzsmenttel, flexibilis ügyintézéssel és komplex szolgáltatással rendelkezik –, hanem az egyéb szolgáltatások és a kedvezmények miatt is.

A Tatai Ipari Park előnyei

Az ipari park pozitív hatással van a településre és a Tata-környéki kis- és középvállalkozókra, a térségben működő cégekre és rajtuk keresztül a térség gazdaságára is.:

 • ·        Kedvező feltételeket biztosít az új, induló vállalkozásoknak,
 • ·        egyszerű és áttekinthető az ügyintézés,
 • ·        fokozza a gazdasági együttműködést
 • ·        munkalehetőséget biztosít a helyi- és környékbeli lakosoknak.

A Barina Kft., mint az Ipari Park fejlesztőjének figyelme elsősorban azokra a hazai és külföldi befektetőkre irányul, akik magas színvonalon képesek működni; a Barina Kft. belföldön számos partnercéggel áll szoros kapcsolatban és kommunikációs kapcsolati hálója is kiterjedt (a Külügy-, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, az ITD Hungary, a Magyar Ingatlanforgalmazók Szövetsége, az Ipari Parkok Szövetsége és az Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara).

A Tatai Ipari Park létesítésének általános szempontjai


A Tatai Ipari Park messzemenőkig alkalmas arra, hogy a befektető korszerű létesítményeket építsen, vagy kész csarnokot vásároljon vagy béreljen. Utóbbi két befektetési forma azért közkedvelt, mert a befogadó ipari park által meghatározott előírásokat (építészeti, építési, környezetvédelmi, engedélyezési, stb.) az építő vagy a generálkivitelező már megismerte, és ez által kiszámítható a befektetés költségvonzata. Az új és korszerű infrastruktúra, a szolgáltatások világszínvonalú rendszere és a zárt, biztonságos szervezeti rendszer azonban kedvező feltételeket biztosíthat a befektető számára akkor is, ha saját maga szeretné a beruházást végigvinni.

Főbb arculatok, orientáció

A Tatai Ipari Park a következő szolgáltatásokat nyújtja:

 1. Műszaki tanácsadás
 2. Mérnöki szolgáltatás
 3. Beruházás lebonyolítás
 4. Tervezés
 5. Irodai szolgáltatás
 6. Tömegközlekedés
 7. Kommunális hulladékgyűjtés
 8. Gépkölcsönzés
 9. Karbantartás
 10. Fuvarozási raktározási szolgáltatás
 11. Szállítmányozási szolgáltatás

A tanácsadás főként a külföldiek számára lehet előnyös – hiszen ők kevésbé tájékozottak a régió és/vagy az ország viszonyait tekintve. De a lehetőség természetesen a belföldi partnereknek is ugyanúgy adott és igénybe vehető.

A Barina Kft. – a Tatai Ipari Park fejlesztője és üzemeltetője – szívesen fogad befektetőket, vállalkozókat, cégeket például a következő tevékenységi körökből: tudományos kutatás, fejlesztés, gyógyszergyártás, számítógépek, elektronikai, optikai termék gyártása, élelmiszergyártás, gépi berendezések gyártása, egyéb jármű gyártása, villamos berendezés gyártása, raktározás, szállítás, kiegészítő tevékenység. De mindezek mellett még további, egyéb területekkel foglalkozó cégek, befektetni szándékozók jelentkezését is várja a Barina Kft.

Tervek és célok


A mintegy 130 hektáron elterülő Tatai Ipari Park érvényes szabályozási tervvel rendelkezik, (a szabályozási terv teljes szövegét és térképét itt tekintheti meg: http://barinakft.hu/images/m1.pdf), ennek főbb paraméterei az alábbiak:

 • Legkisebb kialakítható terület: 3000 m2
  • legkisebb szélességi méret: 40 m
  • legkisebb mélység: 80 m
 • Beépíthetőség:
  • minimális előkert: 10m, de azon épületrész, melynek legnagyobb magassága nem haladja meg a 10,5m-t, 12m-es előkerttel is elhelyezhető
  • minimális oldalkert: az övezetre előírt építménymagasság fele, 10m
  • a 45%-os beépítés nem foglalja magában a burkolt közlekedési felületeket
  • a zöldterület aránya 25%, tehát az épület és a burkolt területek összesen 75%-át foglalhatják el a telek területének
  • az épület területére a telek nagyságához képest nincs korlátozás.

A Barina Kft., a Tatai Ipari és Logisztikai Park fejlesztője és üzemeltetőjeként – a kisváros adottságait továbbra is kihasználva – nyitott minden, a kor színvonalán álló, pozitív kezdeményezés befogadására.

Elérhetőségek és további információk:

Honlap: www.barinakft.hu vagy www.tlp.hu

E-mail: info@barinakft.hu

Ingatlanforgalmazó (Barina Kft.) elérhetősége:

Fekete Gyula (ügyvezető) Telefon: + 36 30 200 36 62

Filipsz Attila (ügyvezető) Telefon: + 36 20 462 58 90

Fax: +36 34 480-206

Székhely: 2890 Tata, Toldi M. u. 19.

Telephely: 2890 Tata, Barina 9.