A kereskedelmi hűtőbútorok feladata a friss és fagyasztott élelmiszerek rövid időtartamú átmeneti tárolása, az áruk bemutatása, a vevő kiszolgálásának, illetve az önkiszolgálásának a lehetővé tétele. A friss élelmiszerek részére 0…+10 °C közötti, a fagyasztott élelmiszerek részére -18 °C-nál nem nagyobb hőmérsékletet biztosítanak. Jellemző a belső kényszercirkulációs hűtés, amely ventilátor segítségével történik, és a nagyobb nedvességleadású (száradásra hajlamos), előhűtötten érkező áruk tárolására szolgáló zárt hűtőkészülékekben gyakoribb.

A száradás sebessége természetesen csökkenthető kisebb légsebesség alkalmazásával. A kereskedelmi hűtőberendezések csoportosításának egyik szempontja az aggregát elhelyezkedésén alapszik. Beépített aggregátos hűtőbútorok esetén az aggregát a hűtőberendezésbe van beépítve, míg a külső aggregátos hűtőberendezéseknél a kondenzátor–kompreszszor egység a hűtőbútorokon kívül van telepítve.

A kondenzáló egység egyaránt lehet léghűtésű és vízhűtésű kondenzátorú. Az áru bemutatására, árusítására szolgáló hűtőkészülékeket az elárusító térben telepítik. A léghűtéses kondenzáló egységű készülékek hátránya, hogy kondenzációs hőáramuk általában az elárusító tér légterét terheli. Ez a hőterhelés – több készülék telepítésekor – különösen nyáron a légtér hűtését teszi szükségessé.

A légtér hőterhelése szempontjából előnyösebbek a vízhűtéses kondezáló egységű készülékek, melyek további előnye, hogy zajtalanok, viszont meghibásodás esetén rövid időn belül megszűnhet a kondenzátornál történő hőleadás, szemben a ventilátoros rendszerekkel, ahol több ventilátor is rendelkezésre áll egy-egy hűtőberendezésnél. A vízhűtéses rendszereket a magas vízdíjak miatt is egyre ritkábban alkalmazzák.

Beépített aggregátos hűtőbútorok (plugin)

FaliregálElőrecsomagolt tej, csemegeáru, gyümölcs, zöldség tárolására használatosak. Alkalmasak bemutató jellegű árusításra, nagy bemutató kapacitással rendelkeznek és kicsi a helyigényük. Az áru felmelegedése ellen a külső tér nagyobb hőmérsékletű nedves levegőjének beáramlását megakadályozó hideg légfüggöny ad védelmet. Hatásos működéséhez a bútor teljes hosszában megfelelő és azonos légsebességet kell biztosítani.

Az elpárologtató az alsó polc alatti térrész kivehető fenéklemeze alatt van elhelyezve. Léghűtésű rendszer esetén a ventilátor a lamellás elpárologtatón át nyomja a levegőt a hátsó fal előtti légcsatornába. A lehűtött levegő egy része a légcsatorna polcok feletti kilépőnyílásain át a polcokra áramolva azokon azonos hőmérsékletet biztosít. A másik, a nagyobb része a bútortest felső szélénél kialakított résen át kilépve a polcok előtt, az alul lévő beszívórésig lefelé áramolva hozza létre a légfüggönyt.

Alacsony faliregál

Felépítésüket és funkciójukat tekintve hasonlók a faliregalhoz, kisebb méretük miatt terjedtek el a kereskedelemben. Egyes típusoknál a bútor hálózati kapcsolóval, mechanikus hőmérővel, a hőmérséklet beállítására termosztáttal, időprogramozású leolvasztással és kihúzható beépített aggregát–kondenzátor egységgel van felszerelve a könnyű tisztíthatóság érdekében. A polcok ál- talában állítható magasságúak és dőlésszögűek, horganyzott, festett acéllemezből készülnek.

Üvegajtós hűtő- és mélyhűtőszekrény

A zárt hűtőbútorokban az áru minőségének megőrzéséhez szükséges hőmérséklet tartása megbízhatóbban és olcsóbban oldható meg. Ezekben a bútorokban az áru hosszabb ideig is tárolható. Önműködően csukódó üvegezett ajtóval rendelkeznek, ami zárt helyzetében is lehetővé teszi az áru megtekintését. A hűtés kényszercirkulációs. Az ajtó nyitásakor a ventilátor leáll a külső légtérből való légbeáramlás mérséklése érdekében.

Nyitott hűtősziget

Fagyasztott és hűtött élelmiszerek tárolására, árusítására alkalmasak a nyitott hűtőbútorok. A hőszigetelt bútortest és az árut befogadó belső edény közötti légcsatornában áramlik az elpárologtatóban lehűlt levegő a befúvónyíláshoz. A befúvónyílásból a pult teljes hosszában azonos sebességgel – a rakodási határvonal felett – közel vízszintesen kilépő levegő a beszívónyíláshoz áramlik, mely az áru felett légfüggönyt képez.

A beszívott levegőt ventilátor nyomja át az elpárologtatón, biztosítva a folyamatos légáramlást. A csomagolt, fagyasztott élelmiszerek nedvességleadása gyakorlatilag elhanyagolható. A légfüggöny légárama azonban az érzékelhető hő mellett részben diffúzió útján, részben keveredés révén nedvességet is felvesz a környezetből. Ez a nedvesség részben az elpárologtató légoldali felületén, dér formájában rakódik le. Eltávolítása általában villamos fűtéssel történik. Az olvadékvíz a bútor aljáról vezethető el. A kifúvó és beszívó nyílások mentén a lemezfelület a dérképződés megakadályozására villamos fűtéssel van ellátva.

Kiszolgálópult
Ideális előrecsomagolt hús, tartósított hús, tejtermékek, felvágottak és sütemények árusítására. Alkalmas kis üzletek és áruházak berendezésére, az áru ízléses bemutatására.

Mélyhűtőláda
Önkiszolgáló mélyhűtőláda jégkrém és fagyasztott termékek bemutatására és eladására alkalmas. A hőelvonás statikus módon, ventilátor nélkül történik.

Üveges normál és mélyhűtőláda

Nyitott mélyhűtő, mely jégkrém és fagyasztott áruk, vagy normál hőmérséklettartományban hűtött áruk bemuta- tásához és eladásához készül. Oldalai nagy üvegfelületekből állnak, melyeken keresztül a fogyasztó könnyedén láthatja a tárolt vagy fagyasztott termékeket. Egyes gyártmányok esetén a bútortest mentén ütközőt helyeznek el a hoszszabb élettartam érdekében.

Fali mélyhűtő kombiszett
Alkalmas előrecsomagolt, fagyasztott élelmiszerek tárolására és hűtésére. A felső és az alsó rész hűtése egymástól független. Az alsó rész jól hozzáférhető, nagyobb mennyiségű áru tárolását teszi lehetővé, a felső, zárható rész az igényesebb áruk bemutató tárolására ajánlott, és energiatakarékos tárolást biztosít. Ventilációs hűtésű kivitelben készülnek, a leolvasztás elektromos fűtőszál segítségével történik.

Telepített külső (aggregátos) hűtőbútorok
(remote
)
A nagyobb kereskedelmi egységekben több hűtőbútor hűtési igényét központi kondenzálóegység szolgálja ki. Ezt a feladatot látják el a párhuzamosan kötött kompresszorok, melyek egy úgynevezett csoportaggregátot alkotnak, melyeken megfelelő vezérléssel meg lehet oldani, hogy mindig a jelentkező hűtési teljesítményigénynek megfelelő számú kompresszor kapcsoljon be és üzemeljen. A hűtőbútorok típusát tekintve hasonlók a beépített aggregátos hűtőbútorokhoz.

Forrás: HKL