hutokamra_hutohaz_hutomester
A hűtőkamrák padozata szigetelést igényel az energia fogyasztás csökkentése érdekében. Ez a padló szigetelés normál kamráknál általában elhagyható, így a beruházási költségek csökkenthetőek, valamint egyes termékek tárolásánál előnyös lehet a padló nélküli terek használata (hús, tej, stb). A padlószigetelés hiánya miatt azonban a hűtőgépészet megfelelő túlméretezést kíván, valamint az energia fogyasztás magasabb lesz a hőveszteség függvényében.

Nézzük milyen hűtőtéri padozat változatok léteznek:
A legáltalánosabban elterjedt az ún. PUR panelpadló használata, amely terhelhetősége korlátozott. A padló igénybevétel (árumozgatás) hatásait is figyelembe kell venni a panelpadozat kialakításakor, és ha szükséges, meg kell erősíteni azt.

Általánosságben mondható, hogy a PUR hűtőkamra padlók vastagsága megegyezik az oldalfalakéval, így a hőveszteség minimálisra csökkenthető. A panelpadozatok felső rétege, az ún. koptató vagy járófelület készülhet olcsóbb impregnált rétegelt lemez kivitelben, csúszásmentes alumínium kivitelben, vagy extra kivitelként megoldható a csúszásmentes teherbíró rozsdamentes acél kivitel. A PUR padlók terhelehetősége általában 1000-1500 kg/m2 értékben maximalizálható, ez általában már komoly megerősítést igényel, hogy a szigetelés ne roppanjon össze.

Teherbíró padozat szigetelések általában a nagyobb hűtőházi méretű tereknél alkalmazhatóak, ahol a megfelelő rétegrend kialakításával a padozat szigetelés lépésálló extrudált polisztirol hab (közismert nevén: Nikecell,Hungarocell) kivitelben készül.

Természetesen ez a padozat szigetelés a járófelület alatt van lefektetve, azaz a járófelületi terhelést egy megfelelő vastagságú hálós beton osztja el. A beton alatti padozat szigetelésnek mindenképpen találkoznia kell a szigetelt oldalfalakkal, így a hőhíd mentesség biztosítható. A teherelosztó járófelület alatt lehetőség van még az oldalfalaknál használt megfelelő vastagságú PUR panelek lefektetésére is, így a süllyeszett padozat esetén is optimális hőszigetelő képességet kapunk.

Több infó: www.hutoepito.hu