A húsételek esetében a szokásosnál is körültekintőbbnek kell lennünk, mert az összes többi ételcsoportnál több baktériumot hordoznak, ezért súlyosabb megbetegedések forrásai is lehetnek. Ezek azonban néhány hüvelykujjszabály betartásával könnyen elkerülhetők. Mit kell tudnunk tehát a húsételek élelmiszerbiztonságáról? A Nébih javaslatai alapján gyűjtöttük össze a legfontosabb tudnivalókat.

Mi okozza a szalmonellát?

A szalmonella baktérium számos helyen jelen van az élővilágban, még az emberek bélrendszerében is. Akkor okoz problémát, ha ez a baktérium valamilyen úton a külvilágba jut. Leggyakrabban a levágott állatok húsán, főként baromfihúson találkozhatunk vele. Csak akkor okoz azonban problémát (hányást, hasmenést, magas lázat), ha a nyers hús nincs megfelelően átsütve, ezért mindig ügyeljünk a megfelelő hőkezelésre! Ez a hús legvastagabb részén 2 percen át tartó legalább 72°C-os hőkezelést, minden további részén 75°C-os hőkezelést jelent, amit ételhőmérővel akár otthon is ellenőrizhetünk.

Mégis rosszul van? Semmi pánik!

Rövidebb lappangási idő után (6-48 óra) jelentkezhetnek a tünetek. A megbetegedés súlyossága egyénenként eltérő, főleg a kisgyermekekre és idősekre lehet veszélyes. Ilyen esetben indokolt lehet a kórházi látogatás, minden más esetben elegendő a háziorvos. Ügyeljünk rá, hogy amíg a megbetegedett üríti a baktériumot, a többi háztartásban élő foglalkozzon az ételek készítésével és a szokásosnál is gyakrabban, alaposan mossunk kezet! Mivel a baktériumokkal együtt nagy mennyiségű folyadék is távozik ilyenkor a szervezetből, igyekezzünk ezt fokozatosan pótolni!

Mire ügyeljen vásárláskor?

Mindig csak olyan helyről vásároljon húst, amiben teljesen megbízik! Kerülje a gyanús alkalmi árusokat! A megbízhatóság néhány egyértelmű jel alapján is jól felmérhető. A húsokat mindig hűtve, 0-5°C között kell tárolni. Vizsgálja meg, hogy a csomagolás teljesen ép-e és egyértelműen fel van-e tüntetve a szavatossági idő. Amennyiben hűtőpultból vásárol, győződjön meg a hús frissességéről az illat, a szín és a külleme alapján! A legbiztonságosabb, ha darált hús vásárlása helyett inkább otthon darálja le a húst. Kerülje az olyan üzleteket, ahol a nyers húst értékesítő alkalmazott érintkezik a feldolgozott húsételekkel, a szalámikkal és sonkákkal!

A vásárlás végeztével a nyers húst mindig jól becsomagolva, a többi élelmiszertől elkülönítve vigye haza, hogy megakadályozza a keresztszennyezést! A nagy nyári melegben vagy a hosszabb bevásárlások alkalmával tanácsos hűtőtáskával is készülni. Ha a hús hőmérséklete emelkedni kezd, az kedvez a baktériumok szaporodásának is.

Főzés közben is maximális biztonság

Hazaérkezve azonnak helyezzük hűtőbe a nyers húst vagy dolgozzuk fel! Darált hús nem szabad hosszabb ideig tárolni, lehetőség szerint egy napon belül használjuk fel! A nyers húst célszerű a hűtőszekrény vagy a hűtőkamra legalsó polcain tárolni, ahol a leghidegebb van és ahonnan nem csepeghet a húslé a többi élelmiszerre, így elkerülhető a keresztszennyezés. Gondoskodjunk a megfelelő lefedésről is és a húslé elvezetéséről is, hogy ne piszkolja be a hűtőszekrény belsejét. Így megakadályozhatjuk a kellemetlen szagok terjedését is.

Nyers hússal történő főzés közben minél többször mosson kezet! Javasolt a nyers baromfi hús csak akkor kivenni a hűtőből, amikor már közvetlenül feldolgozásra kerül. A nyers hússal – különösképp baromfi hússal – készülő ételeket a többi fogástól külön célszerű elkészíteni. Az összes eszközt és konyhai felületet, ami a hússal érintkezett, alaposan tisztítsa meg, mielőtt más ételek készítésébe kezd! A legbiztonságosabb, ha a nyers hús tárolására és feldolgozására külön eszközöket – vágódeszkát, tárolókat – használ, amelyek készételekkel nem érintkeznek.

Főleg az egyben sült, töltött és nagy adagban készülő húsételek esetében ügyeljen rá, hogy az étel belseje is megfelelő hőkezelést kapjon. Ha gyakran készít ilyen ételeket, indokolt egy ételhőmérő beszerzése is. Amennyiben az étel belseje nem kap elegendő hőt, a hűlés alatt szaporodásnak indulhatnak a megbetegedéseket okozó baktériumok. A maradékot minél hamarabb helyezze hűtőbe, ahol húsételeket 1-3 napig tárolhatunk biztonságosan! Újra melegítéskor mindig forrósítsa át az ételt!

 

A blog támogatója a 100%-ig magyar tulajdonban lévő, hűtőkamrák, hűtött terek, és hűtőkamraajtók gyártásával foglalkozó Hűtőépítő Kft.