rozsdamentes

Számos beruházó gondolja tévesen, hogy az építendő háttér hűtőkamra, vagy beszerzendő hűtőszekrény anyagának rozsdamentes acélból kell készülnie. Kétségtelen, hogy a saválló vagy rozsdamentes anyagból készült hűtők tartósabbak, de jelenleg nincs olyan szabályozás, amely a rozsdamentes anyag használatát kötelezően előírná az ipari és kereskedelmi hűtők számára.

Mivel ezen hűtőberendezések a tárolt élelmiszerrel közvetlenül nem érintkeznek (és nem is érintkezhetnek), ezért a hűtőberendezések anyaga készülhet nem rozsdamentes anyagból is. Természetesen nem akadály, sőt pozitívum, ha a hűtőberendezések falfelülete ún. élelmiszerálló bevonattal kerül kialakításra. Ez a bevonat készülhet PVC laminált acéllemez kivitelben, vagy előfestett acéllemezből. Minden esetben követelmény, hogy az alapanyagként felhasznált acéllemez horganyzott réteggel legyen felületkezelve, hiszen ennek segítségével kerülhető el a rozsdásodás és korrózió jelensége.

A modern hűtőberendezések belső felülete készülhet rozsdamentes, vagy előfestett acéllemez használatával, illetve műanyag alapú kivitelből. A jelenlegi előírásoknak és követelményeknek mindegyik kivitel megfelel, egyedül az árban és a megjelenésben van különbség.
Nagyobb háttérhűtők esetén javasolt, hogy a polcelemek alumíniumból vagy műanyagból, esetleg rozsdamentes anyagból készüljenek. Ezzel a polcok élettartamát növeljük, hiszen a rendszeres árumozgatás a festett kivitelű polcokat hamar leamortizálja.

Hátránya lehet a festett kivitelnek nagyobb méretű hűtők és hűtőkamrák esetén, hogy mechanikai sérülés esetén – amennyiben a horganyzott felületkezelés is sérül – rozsdásodás indulhat. Ez jellemzően akkor fordul elő, amikor kézikocsival, targoncával, vagy guruló kocsival a hűtő lemezfelületét felsértjük. Ezt megelőzendő – erősen javasolt minden háttérhűtő esetén az ütközési zónán műanyag vagy fém ütközésvédelmet alkalmazni, hiszen a panelek és oldalfali elemek utólagos cseréje igen költséges megoldás.

Amennyiben mégis ragaszkodunk a rozsdamentes kivitelhez, akkor a gyártónál mindenképpen érdeklődjük, hogy lehet-e kombinálni a külső festett felületet egy rozsdamentes acél belsővel. Ezzel a kombinációval jelentős beruházási költséget takaríthatunk meg, hiszen a rozsdamentes acél bekerülési ára többszöröse a hagyományos anyagokénak (festett, szinterezett, PVC bevonatos acéllemez).

Részletek: www.hutoepito.hu