Hűtőmester

ipari és kereskedelmi hűtés szakmai blog

Hutomester

Üveg tolóajtók a hűtéstechnikában

1 Hozzászólás

cabinet1
Néhány tipp, amelyet érdemes megfontolni mielőtt üveg tolóajtós hűtőbútort vásárolunk. Meglehetősen sok gyártó alkalmaz üveg tolóajtókat a hűtőbútorok kialakításánál, mivel a tolóajtók nagy előnye, hogy a hűtőbútor vagy hűtőtér előtt nem szükséges a nyílóajtó nyitásához szükséges hellyel kalkulálni. Így az eladótéri, vagy háttér üzletberendezés jobban optimalizálható. Magyarul az üveg tolóajtós hűtők helykihasználása jobb, mint nyílóajtós társaiké.

Az üveg tolóajtók jellemzősen drágább megoldások. Ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül jobbak is. Mindenképpen csak olyan berendezést vásároljunk, vagy rendeljünk meg, amelynek az üveg tolóajtaja csapágyazott görgőkön fut. Még jobb a helyzet, ha zárt ipari görgőscsapágyak vannak beépítve a tolóajtó szerkezetébe. Ezt a megoldást többnyire nagyobb ajtóméretek esetén a professzionális gyártóktól kapjuk. Ha nincs csapágyazás, akkor a drága tolóajtónk hamarosan szorulni fog, nehezen nyílik a szennyeződések miatt.

Sokan nem veszik figyelembe, de az egyik legfontosabb dolog, hogy a tolóajtó függesztett szerkezetű legyen. Azaz a felső sínen legyenek a csapágyazott görgők – az alsó sín csak megvezetőként funkcionáljon. Ellenkező esetben az ajtó (és a szendvicsüveg) súlya az alsó sínre nehezedik, amely a csapágyazás bármilyen hibája esetén annak teljes széteséséhez vezethet. Szintén jó megoldás, ha alul – felül csapágyazott üveg tolóajtós bútort választunk.

Szintén nagyon fontos, hogy az üvegek minden esetben hőkezelt (temperált) kivitelűek legyenek, melyek esetleges üvegtörés estén nagy biztonságot nyújtanak. Az üvegen ez esetben „Tempered”, vagy „ESG” jelzés látható. Ha nem temperált az üveg, akkor még mindig lehetséges biztonsági üvegfólia használata. Ezzel tesszük az eladótári hűtőnket balesetmentessé.

Az ajtóprofilokat tekintve megkülönböztetünk alumínium és műanyag keretes megoldásokat. Természetesen az alukeretes tolóajtók a drágábbak, de egyben a tartósabbak is.
Összességében elmondható, hogy az üveg tolóajtókról szakavatott szem már az első pillanatban meg tudja mondani, hogy az igazán tartós kivitel-e, vagy csak egyszerű de legalább silány minőségű megoldás.

Previous post

Rozsdamentes vagy festett?

Next post

A Bitzer kiterjeszti a CO2 kompresszorok gyártását

  1. Orosz János

    hol találhatok utólag beépíthető zárt ipari görgős csapágyas tolóajtó

Vélemény, hozzászólás?

Hűtőmester

ipari és kereskedelmi hűtés szakmai blog