Napjaink hűtőgépekre vonatkozó energiaszabályozásai tükrözik a támogatók és az ipar egyetértését is, ezáltal növelik az energiahatékonyságot.

Érdekképviseleti csoportok és a háztartási gépek gyártói üdvözölték a legtöbb új hűtőszekrényre vonatkozó, 25 százalékra emelt energiahatékonysági mutatót, amely 2014-től lép életbe az USA-ban, köszönhetően az új energiahatékonysági szabványoknak. Az Amerikai Energiaügyi Hivatal (DOE) bejelentette, hogy továbbra is folytatódik a 40 éves trend az alapvető háztartási gépek energiahatékonyságának javítása érdekében.

A csoportok szerint az új szabványok bevezetése az első lépés a hivatali javaslat végrehajtásához, hogy az általuk javasolt új minimális hatékonysági előírások, adójóváírás és az Energy Star ösztönözze az otthoni intelligens gépeket érintő hat fő kategóriát. „Nagyra értékeljük, hogy a DOE olyan gyorsan mozdult az egyeztetett szabványok elfogadása felé”, mondta Andrew deLaski, az ASAP ügyvezető igazgatója. „Az egyetértés szabványai nem csupán a fogyasztók számára takarítanak meg hatalmas mennyiségű energiát és pénzt, hanem a DOE is energiát, időt és pénzt takarít meg, ahogy azt a vitatott szabályalkotási folyamat igényli.”

„A gépiparnak erős történelme van a széles bázisú energia- és vízfelhasználás- hatékonyság támogatásának az elérésében, valamint a fogyasztói csoportoknak is a háztartási gépek energiatakarékossági szabványainak a kidolgozásában,” mondta Joseph McGuire, a Háztartási Gépek Gyártói Szövetségének elnöke. „Az új minimum energiahatékonysági szabványok a megállapodás jelentős részét teszik ki, úgymint a jelenlegi szuperhatékony gyártói adójóváírás kiterjesztése, amivel kapcsolatos eljárásban sürgetik a Kongresszust, illetve a hamarosan életbe lépő petíció az Energy Star-tól az intelligens készülékekkel kapcsolatban.”

A táblázat mutatja a javasolt szabványokkal elért százalékos energia-megtakarítást, szemben a jelenlegi szabványok alkalmazásával a különböző kategóriákban
Hűtőszekrény – fagyasztóSzázalékos megtakarítás
Felül fagyasztós25%
Alul fagyasztós20%
Oldalt fagyasztós jégkészítővel25%
Kompakt berendezések10-25%
Fagyasztók
Álló25-30%
Fagyasztószekrény25-30%


A javasolt szabály szerint,
a tipikus új, 566,5 literes hűtőszekrény fagyasztóval a tetején körülbelül 390 kilowattórát fog használni évente, szemben az 1990-es mintegy 900 kWh/ évvel, és az 1970-es évekbeli körülbelül 1700 kWh/évvel. Nemzeti alapon az új szabványok több mint 30 év alatt 4,5×1018 J energiát takarítanának meg, ami durván elég lenne az amerikai háztartások egy éves összes energiaszükségletei egyötödének a kielégítéséhez. Ugyanebben az időszakban a szabványok 18,5 milliárd dollárt fognak megtakarítani a fogyasztóknak. A DOE a szabványokat az év végéig véglegesíti, és várhatóan 2014-ben lép majd hatályba.

„Ez a nagy előrelépés a hűtőgépek hatékonysága felé azt bizonyítja, hogy az energiatakarékosság felé vezető innováció nagyon, nagyon mély,” mondta David B. Goldstein, a Természeti Erőforrások Védelmi Tanácsának energiaprogram-igazgatója. „Ezek a szabványok utat nyitnak a gyártói beruházásoknak a termékek következő generációi felé, melyek az egyre növekvő energia- és költségmegtakarítást bizonyítják.” A júliusi megállapodást alapul véve, a háztartási gépeket gyártók, a hatékonyságot, környezetvédelmet és a fogyasztókat támogatók megállapodtak abban, hogy közösen folytatják az új szabványok adminisztrációját a háztartási gépek hat kategóriájában (hűtőszekrények, fagyasztók, mosógépek, szárítógépek, mosogatógépek és szobai légkondicionálók).

A javaslat célja, hogy az Energy Star minősítés kritériumait egyesítse a „Smart Grid” (intelligens hálózat) képességgel, illetve a célzott adókedvezmények célja a szuperhatékony termékek elősegítése a piacon. Míg a DOE vagy a Kongresszus dolgozik a szabványokon, a gyártók szuperhatékony berendezéseinek adójóváírásának a kiterjesztése megköveteli az új szabályozást. Az új hűtőgépszabványok részeként a fagyasztó energiafogyasztása is tükrözni fogja a termék energiaosztályát, amelynek köszönhetően a fogyasztók a tényleges energiafelhasználás jegyében tudnak dönteni a különböző hűtőszekrények között. „Annak ellenére, hogy a hűtőgépek sokkal energiahatékonyabbá váltak, még mindig 10 százalékát adják a háztartási villamosenergia-felhasználásának” – jegyezte meg Jeffrey Harris, az Energia Megtakarítási Programok Szövetségének alelnöke.

„Az új szabványokkal a fogyasztók nem csak energiát takarítanak meg, hanem pontosabb képet kapnak a teljes energiafelhasználásról is, mert a minősítések tartalmazni fogják az automata fagyasztókat is.” Számos korábbi, hűtőgépekre vonatkozó előírás, beleértve az 1993-ban és 2001-ben bevezetetteket is, a közös ipari/támogatói megállapodások eredménye. „Ez a fajta közös ajánlás előmozdíthatja az új szabványokat”, mondta Steven Nadel, az Amerikai Energia-Hatékony Gazdasági Tanács ügyvezető igazgatója. „A megállapodás gyors elfogadásával a DOE arra bátorít minden felet, akik hajlandók együtt dolgozni, hogy értsenek egyet az új szabványokkal.”

Elek Edina
HKL Online