Csak nevében jelent konkurenciát a Váci utca túloldalán lévő Jégbüfének a Jégbár. Utóbbiban ugyanis a tulaj teljesen komolyan vette a nevet és az egész helyiséget fagyott állapotú vízzel szerelte fel. Az egy hónapja nyitva tartó intézmény elsőnek hirdeti magát Magyarországon, eldobható jégpoharakat használ, a belépő mellé pedig poncsót ad. A berendezés azonban három hónap alatt elpárolog, ha nem figyelnek.

„Nézd már, megint van jégverem” – mutatott rá a feltűnő üzletre egy idősebb hölgy novemberben. A kirakatban látható jégtömbök azonban nem igaziak. Ellentétben azokkal, amelyek a bárban vannak. Belül a falakat körbe jégtömbök borítják, ha a berendezésből letörnek egy darabot, vizet használnak pillanatragasztónak. A takarítást előbb jégtömbök tologatásával végzik és csak azután jön a seprű és a porszívó, a dekorációt láncfűrész és vasaló váltogatott használatával alakítják ki.

Egész évben mínuszok

November elején nyílt meg az országban önmagát elsőként hirdető Jégbár, amelynek falában hét tonna jég van, és további hat a díszítésként szolgáló szobrokban. Az elmúlt egy hónapban nagyrészt külföldiek látogatták, a teremben 15-20 ember fér el. Ők állhatnak, illetve a textíliával borított jégtömbökön vagy a jégkanapén ücsöröghetnek. Hiába az állandó mínusz 10 fok körüli hőmérséklet, három hónap alatt elpárolog a berendezés, ezért évente többször cserélni kell.

A Lánchíd oroszlánjának kicsinyített mása, jégből készült hídpillér, emberalak jégbe faragva – ha nem lennének az egyértelmű magyar motívumok és a szponzor-vodkára utaló sok díszítőelem, mintha egy lappföldi gyerekkönyv elevenedne meg: inni csak jégből készült pohárból lehet, jégpultra támaszkodva vagy jégülőkén ülve. Az alkotásokat M. Tóth Zoltán jégszobrász készíti hűtött kispesti műhelyében. Ő a szakmájában világbajnok, annak érdekében pedig, hogy a szobrok felülete szép fényes legyen, vasalót használ.

Könnyen megfagyhat a lé

Bár a tulajdonos többször is hangsúlyozza, hogy ez inkább egy galéria, semmint egy kocsma, a kereskedelmi jelleg nyilvánvaló: a betérők rendre fogyasztanak valamit (egy koktél ára eleve benne van a napközben 2100, este 3000 forintos belépőben), amit ha nem alkoholos, érdemes egyszerre felhajtani, a bent lévő mínuszokban ugyanis könnyen megfagyhat a lé vagy a beleszórt gyümölcs.

„Itt nem lehet vizezni az alkoholt” – tréfálkozik a víz fagyáspontjával a pultban álló férfi, és a „bio-mosogatás” trükkjét is megmutatja: minden egyes használt jégpoharat – amelyet a jégszobrász egyenként alakít ki esztergagéppel – lendületesen dob a kukába. Szombatonként táncolnak is a vendégek, és a vendéglátó ipari jelleget erősíti a hangszórókból szóló diszkórepertoár is, többek között Katy Perry és Lady Gaga dalai szólnak.

Belépés előtt a vendég termóból készült kapucnis pancsót kap, „az alaszkai és szibériai turisták nem kértek pluszkabátot, a panamaiak pedig itt láttak először jégtömböket” – erősíti meg az éghajlatokkal összefüggő kliséket a bár vezetője, Klima Dénes. A itallapon Globális felmelegedés, Eszkimó csókja, Jéghegylakó vagy Jegesmedve lehelete fantázianevű koktélok találhatók, a pultos ruhája belülről fűtött.

Idővel majd kiderül, hogy a magyar közönséget mennyire fogja bevonzani a hűtött szórakozóhely, mindenesetre nehéz elképzelni, hogy valaki hetente visszatérő törzsvendégként támassza a pultot. És mivel hasonló bár akad a világ több pontján is, a tulajdonos a kiállított jégszobrokkal igyekszik hangsúlyozni a helyi jelleget, ami felkeltheti a turisták érdeklődését, de a helyiekét nem feltétlenül. Mint mondja, az elmúlt hónapban 2400 látogató fordult meg náluk, ami reményei szerint csak nőni fog, különösen ahogy emelkedik a hőmérséklet.

Noha a kabátunk fölé húzott termópancsó valamennyire kényelmessé teszi a bent töltött időt, de a plusz 5 fokos decemberi utca azért megkönnyebbülés.

Forrás: origo.hu
http://www.origo.hu/kultura/20111206-jegbar-m-toth-zsolt-jegszobraival.html

Jégbár kontakt, infók, bejelentkezés: www.icebar.hu

A fenti cikkben leírt jégbár természetesen a Hűtőépítő Kft kivitelezésében készült!