A pandémia alapjaiban változtatta meg az egykor stabilan működő ellátási láncok mechanizmusait. A korlátozások és szigorítások miatt az építőanyag gyártók és felhasználók a túlélés érdekében a működésük átstrukturálására, felfüggesztésére, legrosszabb esetben leállítására kényszerültek.

A készletek utánpótlásának kiszámíthatatlansága miatt kialakuló hiány a hűtőkamra építő vállalatokat sem kerülte el, ugyanis a szakma legfontosabb alapanyagainak számító acél és szigetelőanyagok drágultak a legnagyobb mértékben. Jelen blogbejegyzésben a hűtőházi szendvicspanelek áremelkedésének okairól, hatásairól és lehetséges gyakorlati megoldásáról olvashat.

Áremelkedés okai

A tavasszal megemelkedő szendvicspanelek iránti kereslet tovább növelte a már így is hiánycikknek számító PIR/PUR alapanyagok árait, ezért a gyártók a rögzített árak helyett a rendelkezésre álló készlet függvényében kialakított értékben kezdték őket árusítani.

A szigetelőanyagok árán kívül a szendvicspanelek gyártásának másik létfontosságú alapanyagának, az acél piaci ára kétszeresére duzzadt a globális hiány miatt.

A készlethiány mellett az áremelkedésben meghatározó szerepet játszik a szállítmányozási szektor túlterheltsége is, ugyanis a bevételkiesést kompenzálni kívánó vállalatok konténerekért folyó versenyében a szállítási költségek is növekedésnek indultak.

Mégis mennyit nőttek a hűtőházi szendvicspanelek árai? Számíthatunk-e az árak normalizálódására?

Az elmúlt évhez képest a szendvicspanel négyzetméter ára közel a duplájára növekedett.

Amíg a gyártók egy része tavaly kompromisszumos megoldásként a másodlagos piacon beszerezhető gyengébb minőségű vagy hibás szendvicspanelekben kereste a kiutat,  idénre ezeknek a paneleknek bekerülési értéke magasabb, mint egy évvel korábban az első osztályú szendvicspanelek esetében.

A hűtőházi szendvicspanelek drágulása nem csak pénzben, hanem időben is érzékelhető, ugyanis az eredetileg kevesebb, mint egy hónapos gyártási folyamatok az elmúlt időszak tendenciáját figyelembe véve akár több hónapot is igénybe vehetnek.

Az építőipar a téli hónapokban kisebb fordulatszámon működik, ami lefelé nyomja a keresletet, ezáltal az árakat is. Idén az ősz hónapjaiban már szemmel látható árcsökkenés mutatkozott az építőanyagok piacán, azonban sajnálatos módon elenyésző esély van arra, hogy mértéke az eredeti árakra essen vissza. Ez a mérséklődés csak időleges jelenség, ugyanis tavasszal az árak újbóli emelkedésére kell számítani.

Lehetséges megoldások az áremelkedés következményeire

A kiszámíthatatlan gyártás, szállítás és az alapanyagok drágulása miatt a hűtőkamra építő szereplőknek alkalmazkodniuk kell a megváltozott körülményekhez. A piac kisebb szereplői, akik nem rendelkeznek a raktározás átalakításához szükséges erőforrásokkal, kénytelenek elhalasztani és korlátozni megrendeléseiket, míg a nagyobb hűtőkamra építő cégek a készletek optimalizálására törekednek.

A Hűtőépítő Kft.-nél megoldásként a beszerzési és piaci bizonytalanságok kiküszöbölésére speciális módszertant dolgoztak ki, kifejezetten a szendvicspanelek raktározására szabva. A stratégia lényege, hogy készleteiket kizárólag saját felhasználásra tartják, igényeiket abból fedezik. Ezen megoldásnak köszönhetően a Hűtőépítőnél a szendvicspanel alapanyagokból készült hűtőkamrákat továbbra is jó áron lehet beszerezni.

A blog támogatója a 100%-ig magyar tulajdonban lévő, hűtőkamrák, hűtött terek, és hűtőkamraajtók gyártásával foglalkozó Hűtőépítő Kft.