Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése címmel nyert pályázatot 2022-ben a tőépítő Kivitelező és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság. Alapvetően hűtőkamrák, hűtőterek vagy tisztaterek kivitelezésével foglalkozó cég szendvicspanelek gyártása közben használ fel nagy mennyiségű poliuretán habot.

A fejlesztés tárgya a zárt cellás, kemény poliuretán habok értéknövelt újrahasznosítása, melyre 197,85 millió Ft vissza nem térítendő támogatást kapott a cég.

A projekt során térhálós szerkezetű, zárt cellás, kemény poliuretán habanyagok mechanikai újrahasznosítását kutatja a Hűtőépítő, egy új technológia kidolgozásával.

Milyen problémára keresi a megoldást a Hűtőépítő?

A poliuretán (PUR) habok széleskörű alkalmazása a feldolgozási technológia során nagymértékű hulladék felhalmozódásához vezet. Ennek legnagyobb része az elakadás vagy a poliuretán tömbök előállítása során levágott, megmaradt anyag. Csak a Hűtőépítő üzemében keletkező kemény poliuretán hab hulladék, éves szinten körülbelül 500 m³.

Milyen célt szolgál a kutatás?

A cég azt tervezi, hogy a hab hulladékot a meglévő, szigetelőanyagokat előállító gyártástechnológiájába visszaforgassa. Ezzel csökkentenék, sőt meg is szüntetnék a cég, Magyarország vagy akár a közép-európai régió által termelt kemény poliuretán habok hulladékáramát.

Milyen megoldást találtak?

A folyamatban 70% poliizocianurát habot (PIR), amely a kemény poliuretán habok egyik altípusa, és 30% poliuretán habot (PUR) kevernek össze és vetnek alá speciális darálásnak. Az így előállított szemcsés hulladékot egyedi receptúra alapján kötőanyaggal látják el, amelyből rekonstruált poliuretán habtáblákat kívánnak előállítani. A többi poliuretán hab újrahasznosítási technológiához képest fontos kitétel, hogy nem alkalmaznak hőt, amely jelentős energiamegtakarítást fog eredményezni.

Előzetes kutatások alapján ígéretes kötőanyagnak bizonyultak a különböző uretán prepolimerek, amelyek térhálósítása szobahőmérsékleten víz és kis mennyiségű katalizátor alkalmazásával megoldható. Ez a katalizátor magyarországi gyártóktól is beszerezhető, így erősíthető a hazai vállalatok közötti gazdasági együttműködés. Szintén környezetvédelmi szempontból az alkalmazott prepolimerben lévő poliolt növényi alapú olajra cserélné le a cég.

A projektben a szakmai segítséget és laboratóriumi vizsgálatokat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának Polimertechnika Tanszéke biztosítja a Hűtőépítő Kft számára, a tervezett befejezési dátum pedig: 2025.01.31.

Az elnyert pályázatról szóló sajtóközleményt itt olvashatják.

 

A blog támogatója a 100%-ig magyar tulajdonban lévő, hűtőkamrák, hűtött terek, és hűtőkamraajtók gyártásával foglalkozó Hűtőépítő Kft.