Hűtőkamrákban is előfordulnak olyan alkalmazási területek, ahol robbanásvédelemre van szükség, amennyiben az alkalmazott tárolási módozat robbanásveszélyesnek minősül. Milyen előkészületek szükségesek a kivitelezéshez és az üzemeltetéshez? Erre, és még további lényeges kérdésekre keressük a választ cikkünkben.

Honnan tudhatom, hogy a hűtőkamrám robbanásveszélyes zónának minősül-e?

Az egyik legfontosabb kérdés robbanásvédelem szempontjából, hogy az adott hűtőtérben fennáll-e robbanásveszély. Fontos kiemelni, hogy ez egy iparágaktól független jelenség, tehát például az élelmiszeriparban éppúgy előfordulhat robbanásveszélyes hűtőkamra, mint a vegyiparban.

Abban az esetben, ha a tárolt anyag a „Fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes” kategóriába esik, a  tárolás módja  (passzív vagy történik-e tárolási manipuláció) és a szellőztetés befolyásolja, hogy robbanásveszélyes zónának minősül-e. Tehát robbanásveszélyes anyag is tárolható nem robbanásveszélyes módon.

Fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes anyagok

Első lépésben azt kell megállapítanunk, hogy a tárolt anyag idézhet-e elő robbanásveszélyes zónát. 

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat az anyagokat tűzveszélyességük szerint 3 kategóriába sorolja:

  • Fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes (ebben az esetben kell gondoskodni robbanásvédelemről),
  • Mérsékelten tűzveszélyes,
  • Nem tűzveszélyes.

Robbanásveszélyes anyagok lehetnek többek között például piroforos folyadékok, aeroszolok, önreaktív és oxidáló anyagok, de sok esetben találkozhatunk tűzveszélyes gázokkal vagy szilárd anyagokkal is. A teljes listát az  újrafogalmazott rendelet  tartalmazza.

 

Ki felelős az ATEX-nek megfelelő, robbanásbiztos környezet kialakításáér, üzemeltetéséértt?

A biztonságos munkakörnyezetért elsősorban a munkavédelmi vezető a felelős. Mellette azonban bizonyos esetekben az üzemeltető is illetékes lehet, ha a karbantartásokat egy külső vállalkozás végzi, hiszen ebben az esetben őket is terheli a felelősség. Ilyenkor az üzemeltető és a kivitelező közös feladata, hogy gondoskodjanak a biztonságról.

Lényeges még emellett az is, hogy a kivitelezők rendelkezzenek sújtólég- és robbanásbiztos berendezések kezelői képesítéssel.

Amit a robbanásvédelmi dokumentációról tudni kell

Mint számos más esetben, úgy a robbanásbiztos hűtőterek engedélyezéséhez, kivitelezéséhez és üzemeltetéséhez is elengedhetetlen a megfelelő dokumentáció megléte. Ezt a 3/2003 (III.11.) FMM-ESZCSM szabályozza, ami a robbanásveszélyes munkahelyek kockázatainak minimalizálásáért felel.

Az engedélyezéshez kötelező belefoglalni a tervezési dokumentációba egy ún. robbanásvédelmi tervfejezetet. Ebben rögzíteni kell a felhasználni kívánt technológiát, a veszélyes anyagokat, robbanásveszélyes területeket és a biztonsági megoldásokat. A tervfejezet elkészítéséhez tervezői jogosultságra is szükség van.

A kivitelezéskor ennek a tervfejezetnek a bővített változatát kell benyújtani, melynek már tartalmaznia kell olyan fontos elemeket, mint a zóna részletes ábrái vagy a megfelelő kivitelezéshez szükséges számítások.

Végül az üzembe helyezés előtt elvégzendő egy felülvizsgálat is az MSZ EN 60079-17:2014 szabvány alapján. Itt ellenőrzik például a szükséges ATEX szabványokat és a felhasználásra szánt villamos berendezéseket. Amennyiben minden követelmény teljesül, a hűtőtér üzembe helyezhető.

Mivel jár egy robbanásbiztos hűtőkamra kialakítása, üzemeltetése?

Speciális szakképesítés az üzemeltetők és karbantartók számára

Fentebb említettük már, hogy a kivitelezőknek szükségük van speciális képesítésre. A sújtólég- és robbanásbiztos berendezések kezelői szakképesítés kötelező az üzemeltető és karbantartó munkatársak számára is.

Robbanásbiztos ATEX berendezések

Emellett egy robbanásbiztos hűtőtérben elengedhetetlen a robbanásbiztos ATEX berendezések használata, mint például a lámpák, a gépészet, de számos nem villamos eszköz is ide tartozik. Bizonyos esetekben ettől el lehet térni, de ennek megállapításához minden esetben szakértőre van szükség.

Légcsere

Gondoskodni kell továbbá a megfelelő légcseréről. Normál üzemben csak akkor kell biztosítani a szellőzést, ha a hűtőtér nem rendelkezik gázérzékelőkkel. Vészüzem esetén azonban minden esetben biztosítani kell azt. Ezt úgy érdemes kialakítani, hogy az elszívót az alsó légtérben helyezzük el, míg a légpótlást felülről biztosítjuk, mivel a gázok sok esetben nehezebbek a levegőnél.

Egy robbanásbiztos ATEX hűtőtér üzemeltetése során számos apró részletre kell ügyelni. Egyértelmű tehát, hogy a zökkenőmentes működtetéshez elengedhetetlen szakértő segítséget is bevonni. További tájékozódáshoz ajánljuk a Hűtőépítő blogjában található szakmai tartalmakat robbanásvédelem témában az aktív és passzív tárolásról és a jelenleg aktuális szabályozásról.

A blog támogatója a 100%-ig magyar tulajdonban lévő, hűtőkamrák, hűtött terek, és hűtőkamraajtók gyártásával foglalkozó Hűtőépítő Kft.