A Nemzeti Klímavédelmi Hatóságra hivatkozva telefonon kísérelnek meg pénzt kicsikarni a gyanútlan áldozatokból

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság jelezte, hogy az elmúlt időszakban anyagi kárt okozó visszaélések történtek a nevükben. Telefonos megkeresések során az éves klímavédelmi felügyeleti díjra hivatkozva vagy online formában, a Google-n keresztül egy egyszeri, 30 000 Ft-os rendszeres információátadási, tájékoztatási díj befizetésére próbálják rávenni a szélhámosok a szakmai körökben érdekelt cégeket.
A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság hangsúlyozza, hogy semmilyen körülmények között nem tesz telefonon keresztül díjbefizetési felhívást és a jövőben sem fog.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló 2007. évi LX. törvény 10/C. § (6) bekezdése alapján, kizárólag a Klímagáz Adatbázison keresztül, a https://nemzetiklimavedelmihatosag.kormany.hu/ oldalon, elektronikus levelezés formájában jelzik a befizetési kötelezettséget és annak összegét, mely a következő bankszámlaszámra fizetendő: 10032000-00290713-00000000
A fenti honlapon a saját adataim menüpont alatt, az “Éves klímavédelmi felügyeleti díj” pontra kattintva, aktuális egyenlegértesítő is letölthető a regisztrált felhasználók számára.

Nemzeti Klímavédelmi Hatóság

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság a flourtartalmú üvegházhatású gázok szabályozásával kapcsolatban létrehozott, nemzetközi szintű és EU-s rendeletek értelmében megalakult szervezeti egység.
Hatáskörükben a flourtartalmú üvegházhatású gázok és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységeket koordinálják. Ellenőrzik és betartatják az ilyen típusú gázokat tartalmazó, helyhez kötött hűtő-, légkondicionáló és hőszivattyú-berendezések és üzemeltetőikre vonatkozó előírásokat, emellett kezelik a Klímagáz Adatbázis rendszerét, melyen keresztül kapcsolatot tartanak az ott regisztráló vállalatokkal és természetes személyekkel.

Az adatbázisba regisztrálni kötelesek:

  • Alkalmazás tulajdonosként, üzemeltetőként – (természetes személyeknek és vállalkozásoknak is) regisztrálnia szükséges, amennyiben az alkalmazás (berendezés) regisztrációra kötelezett
  • Képesített vállalkozásként – akkor kell regisztrálni, ha F-ÜHG közeggel (fluortartalmú üvegházhatású gáz), vagy ORLA-val (ózonréteget lebontó anyaggal) kapcsolatos tevékenységet végez (hűtőkört telepít, karbantart, berendezéssel vagy hűtőközeggel kereskedik). 
  • Képesített személyként – azon természetes személyeknek szükséges a Klímagáz adatbázisban regisztrálni, akik jelentkezni kívánnak Klímagáz képzésre, valamint képesített vállalkozás foglalkoztatottjaként klímagázzal kapcsolatos tevékenységet kívánnak végezni.

Éves klímavédelmi felügyeleti díj

Az üvegházhatású gázok kibocsátásával kapcsolatos tevékenységekre igazgatási, szolgáltatási- és felügyeleti díjat szabnak ki.
Az éves felügyeleti díj 16 000-31 000 Ft között alakul a hűtöközeg és a berendezés típusának függvényében. Jogszabályi kötelezettség vonatkozik szivárgás ellenőrzésre is, erről, illetve az egyéb feltételekről bővebben a 14/2015. Kormány rendelet 22. § -ben tájékozódhatnak.

A fentiekben is látszik, hogy a kért összeg alapján a telefonos csalók, akár hitelesnek is bizonyulhatnak. Nagyon fontos tehát, hogy a hivatalos hatóság telefonon maximum tájékoztatást ad ügyfelei számára, az ügyintézés csak online felületen, a https://nemzetiklimavedelmihatosag.kormany.hu/ honlapon zajlik. A díjszabásokkal és befizetéssel kapcsolatosan itt, levelező rendszerén keresztül ad felvilágosítás és információt.

A blog támogatója a 100%-ig magyar tulajdonban lévő, hűtőkamrák, hűtött terek, és hűtőkamraajtók gyártásával foglalkozó Hűtőépítő Kft.