Korábban már beszámoltunk róla, hogy poliuretán hab hulladék ipari újrahasznosításának kidolgozására nyert támogatást a Hűtőépítő Kft. A kutatás-fejlesztési projekt hamar túllépett az elméleti szakaszon, és idén tavaszra már a kísérleti gyártásnál tart, sőt: az első eredmények nagyon ígéretesek. 

Az IglooDoors hűtőkamra ajtókat gyártó Hűtőéptő munkája során nagy mennyiségű PURhab szigetelő anyagot használ fel, és a termékek alakítása során menthetetlenül keletkezik hulladék is. Saját példájukból kiindulva úgy vélik, a látszólag kezelhető hulladék arány is óriási mennyiséget adhat össze ipari szinten. És az újrahasznosítás egyelőre nem megoldott, a manapság szokásos eljárás az elégetés, vagy akár lerakóba helyezés – azaz a habhulladék valós környezetvédelmi probléma.

Miként lesz habhulladékból ismét hasznos szigetelő anyag?

A tavaly indult K+F projekt célja, hogy ezt az anyagában egyébként hibátlan, szennyeződéstől mentes, csak a darabolás miatt használatra alkalmatlan alakú habhulladékot újra fölhasználhatóvá tegyék, és valamilyen új terméket állítsanak elő belőle.

A projekt egyik kísérleti eredménye ez a szabadtéri bútor kollekció

Mivel még csak a két éves fejlesztési periódus elején járnak, nem látható előre, hogy pontosan milyen eredménnyel zárul majd a projekt, de a próbagyártás annyit már most megmutatott, hogy működőképes az elképzelés. Azaz a hulladékból darálással, speciális kötőanyag hozzáadásával majd préseléssel lehetséges olyan habtömböket gyártani, amit a későbbiek folyamán akár szigeteléstechnológiában, akár bútoriparban, akár autóiparban, vagy éppen hűtőépítésben, hűtőajtó gyártásban fel lehet majd használni.

A projekt kapcsán az Ipari Expo portál stábja készített rövid interjút Dávid Ferenccel, a Hűtőépítő Kft. ügyvezetőjével:

A blog támogatója a 100%-ig magyar tulajdonban lévő, hűtőkamrák, hűtött terek, és hűtőkamraajtók gyártásával foglalkozó Hűtőépítő Kft.