padozat_futes

A mélyhűtők padlózata alatt erősen javasolt padozatfűtést kialakítani. Ez fokozottan igaz olyan esetekben, amikor süllyesztett padozat szigetelést alakítunk ki, azaz nincs esély a padlózat alatti szellőzésnek.

A padozat fűtés a hosszú távon esetlegesen jelentkező jégképződést hivatott megelőzni a padozat szigetelés alsó oldalán. Az egyes esetekben előforduló hőhidak lencsejég képződéshez vezethetnek, amely hosszú távon a padozat károsodáshoz vezethet, és a hűtőlétesítményt is károsíthatja.

Az apró jégréteg kialakulását és növekedését megelőzendő, javaslom a mélyhűtők esetén elektromos fűtőszál kialakítását, melyet a padozat szigetelő réteg alatt kell egy erre a célra kialakított fűtőbetonba lefektetni. A fűtőszálnak természetesen nem kell 24 órában fűteni, ezért ki lehet egészíteni egy hőmérséklet érzékelő termosztáttal, amely a megfelelően alacsony hőfok érzékelésekor bekapcsolja az elektromos fűtést.

Nagyobb biztosnágot ad, ha a beépített fűtőszál dupla körösen van lefektetve, így bármely meghibásodás, vagy szakadás esetén a pótlólagos fűtőszál még mindig el tudja a fűtési feladatokat látni. Mivel a fűtőszálak egy erre a célra kialakított fűtőbeton ágyba kerülnek lefektetésre – az utólagos cseréjük nem lehetséges.

Ezzel a megoldással a hűtőépület, vagy hűtőlétesítmény élettartama és üzemi biztonsága nagy mértékben megnövelhető. Ellenkező esetben előfordulhat a padozat teljes károsodása (felpúposodó beton aljzat), vagy a mélyhűtők szerkezeti elemeinek vissza nem fordítható sérülése.