Mi okozza a jegesedést?

Az elpárologtatók (hűtőkamrák beltéri egységei) olyan hűtőbattériák, melyek felülete jellemzően erősen fagypont alatt van annak érdekében, hogy az arról lefújt hideg levegővel hűtsük a hűtőkamrák belső terét. A hűtőkamrába azonban párás, melegebb levegő is érkezik jellemzően az áru ki-és betároláskor, valamint az ajtó nyitásakor. A magasabb páratartalmú levegőből kicsapódó pára a hűtőkamra leghidegebb pontján, az elpárologtató hideg felületén, azaz a hűtőbattérián fagy le. Az itt lefagyó réteg szépen lassan növekszik, képes komoly jégréteget képezni.

Az automatikus leolvasztással rendelkező hűtő is lefagyhat

A jegesedés megelőzhető a modern hűtőrendszerek automatikus leolvasztási ciklusaival, mely során a hűtőbattérián képződő jégréteg leolvasztásra kerül és kondenzvíz formájában kifolyik a hűtőkamrából egy lefolyó csövön keresztül. Azonban előfordulhat, hogy az elpárologtatón olyan mértékű jég rakódik le, melyet nem tud már az automatikus leolvasztás kezelni, szépen lassan jégtömbbé fagy az elpárologtató, majd teljesen megáll a hűtés. Az automatikus leolvasztási ciklus kevésnek bizonyulhat olyan esetben, ha a hűtőkamrát nagyon nagy áruforgással vagy helytelen módon használják és az ajtó többet van nyitva, mint becsukva. Így a külső párásabb levegő automatikusan és folyamatosan bekerül a hűtőbe, az előre beállított leolvasztási ciklus pedig képtelen a páraterhelésből adódó túljegesedést leolvasztani.

Jegesedés tipikus forrásai

Nézzük mi okozhat ilyen mértékű eljegesedést! Rendszeresen elmondjuk, hogy a hűtőkamrák üzemszerű működtetéséhez nélkülözhetetlen a felhasználó, vagy üzemeltetető figyelme és napi karbantartása is, mely során a képződő jégréteget első sorban az üzemeltetőnek kötelessége eltávolítani, ha azonban extrém módon „hízik” a jég akkor javasolt a szakszervizt értesíteni. Okozhat extrém jegesedést az is, ha meleg árut tárolnak a hűtőkamrába, mely a fizika törvényeinek megfelelően addig párolog, míg el nem éri a megfelelő hőfokot. Ez a pára is lefagyást fog okozni. Számos esetben látunk olyat is, hogy az áruátvétel olyan csapadékos időben zajlik, hogy a beérkező csomagolt (vizes) áru okoz extrém páraterhelést.

Hogyan kerülhető el a jegesedés?

A beállított automatikus leolvasztásokon felül lehet akár napi többszöri manuális leolvasztást is indítani, ezt minden modern hűtésvezérlő elektronika tudja. Ha a manuális leolvasztás sem segít, akkor az elpárologtató burkolatát le szükséges nyitni, vagy lecsavarozni és hőlégfúvóval kell a felgyűlt jégréteget leolvasztani. Ez már biztosan segíteni fog, de ha a jégréteg újra kialakul rövid időn belül, akkor érdemes szakszerviz segítségét kérni, hiszen a leolvasztó fűtőbetétekkel, vagy leolvasztási programmal is lehet hiba.

 

A blog támogatója a 100%-ig magyar tulajdonban lévő, hűtőkamrák, hűtött terek, és hűtőkamraajtók gyártásával foglalkozó Hűtőépítő Kft.