Mire figyeljünk, amikor borhűtőt szeretnénk vásárolni vagy készíttetni? Néhány hasznos tanács a jó borhűtő választáshoz:
A borhűtőkben a palackok természetesen fektetve helyezhetőek el. Néhány esetben szükség lehet arra, hogy egy-egy palack állítva, vagy döntött állapotban kerüljön bemutatásra. A tartós tárolás azonban csak a fektetett állapotban javasolt.  Azon típusok, amelyekben csak állítva helyezhetőek el a palackok, nem megfelelőek.

wine_cooler

A legfontosabb kritériumok a palackok megfelelő és igényes tárolásához:

Tökéletesen szabályozott hőmérséklet: Bármiféle hőmérséklet ingadozás a tárolt borok minőségét rontja. A hőmérséklet legyen kiegyensúlyozott. Természetes pincékben a hőmérséklet tartósan és kiegyensúlyozottan 12-13C°körül alakul. A legjobb borhűtők ezt a hőmérsékletet biztosítják, kombinálva az egyes borok által igényelt hőmérséklettel.

Szabályozott hőmérséklet viszonyok: A borhűtőnek digitálisan beállított hőmérsékleti értéken kell tudni működni. Több tárolási zóna esetén erősen javasolt a terenként külön vezérelt hőmérséklet. A legtöbb gyártó egy téren belül több hőmérsékleti zónát alakít ki. Nehezen hihető, hogy egy 3-500 literes hűtőszekrényt „zónás” borhűtőnek alakítsanak ki, a terek fizikális elválasztása nélkül. Elméletileg több hőmérsékleti zóna van a készülékekben, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a hőmérséklet eloszlás nem optimális. A legjobb megoldás, ha a különböző hőmérsékletű tereket fizikálisan is elválasztjuk egymástól. Így valóban több zónás készüléket kapunk.

Az ajtó: Optimális esetben teli hűtőajtó, amely nem engedi át az UV sugarakat, így őrizvén a betárolt palackok minőségét. Azonban számos esetben a bemutatás a cél. Ilyenkor javasolt, hogy vagy UV-védett hőkezelt üveggel ellátott készüléket válasszunk, vagy utólagosan fóliázzuk le az üvegajtót. Az üvegajtók nagyobb borhűtő modellek esetében lehetnek nyíló- vagy toló kivitelűek, amely rendkívül látványos bemutatást tesznek lehetővé borozóknak vagy éttermeknek. Az üvegajtó minden esetben legyen hőkezelt, illetve UV szűrős kivitel!

Mechanikai hatások: Javasolt az aggregát egységet (kompersszort és kondenzátort) különtelepíteni a borhűtőtől, így a teljes rezgésmentesség biztosított a tároláshoz. A professzionális hűtők esetén ez az opció bármikor rendelkezésre áll, és a telepítést végző céget lehet kérni az aggregát egység kitelepítésére. Számos típus esetén azonban a kompresszor fixen beépített. Az ilyen típusok esetén a rezgés csillapítás hosszú távon nem kielégítő, a betárolt palackok jelentős rezgés ártalomnak vannak kitéve.

Páratartalom: a nagyobb borhűtő készülékek rendelkeznek vezérelt páratartalom szabályozással. A hosszú távon javasolt átlagos páratartalom 55% és 65% között alakul. Számos standard készülékben ezt egyéb trükkökkel oldják meg (pl. strukturált felületű belső, lávakövek használata, stb.). A javasolt módszer a ventillációs hűtés használata, ahol a hűtőbordákról lelépő levegő a megfelelő páratartalmat is biztosítja. Igaz, ez a megoldás egy minimális vibrációval járhat, de fordulatszám szabályozott ventillátorokkal a belső légkeringetési sebesség optimalizálható.

Borhűtő